Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 20, 2018 6:29 pm



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona
 Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;) 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 1305
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Znacie jakieś pyszne i sprawdzone kremy którymi można przełożyć tort - najlepiej owocowe na bazie masła ale lekkie i nieprzesadnie słodkie. Mam ulubione kremy można rzec maślano - budyniowe w którym za budyń robi sok pomarańczowo - cytrynowy, albo pulpa truskawkowa i jeszcze sprawdzony krem czekoladowy ale potrzebuję teraz zrobić coś nowego. Maliny raczej niestety odpadają. Myślałam o mango ale nie jestem jednak przekonana.


Śr lis 07, 2018 8:46 pm
Zobacz profil
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): Śr sie 01, 2018 12:38 pm
Posty: 265
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
merss napisał(a):
Moja mama do dzisiaj przygotowuje dla mnie gołąbki z ryżem i sosem pomidoworym oraz placuchy z jabłkami. Nie piekła nam innego ciasta niż drożdżowe i dla mnie oddzielnie bez kruszonki. Nie bylo zmiłuj: ciasta proszkowe są niezdrowe, więc ich u nas nie bylo.

Moja zona robi to swietnie.
Natomiast byla kompletnie rozbita gdy sam nauczylem sie robic i sklejac pierogi, zwlaszcza te z jagodami ktorych uzywala jak argumentu. :)
Przez miesiac chodzila jak zbita z tropu. :)

A tak przy okazji to moglby ktos ppdac przepis na zalewe octowa na opienki.
Trafilem na wysyp opieniek, a Francuzi nie znaja sie na tych smacznych grzybach i mam je wszystkie dla siebie. :)


Śr lis 07, 2018 9:04 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm
Posty: 2545
Lokalizacja: Kaszuby
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Sam2 z tego co wiem to zalewę octową przygotowuje się taką samą jak do pozostałych grzybów. 1 szklanka octu 10 procentowego i 4 szklanki wody Ok 2,5 łyżeczki cukru i tyle samo soli. Poza tym trochę gorczycy, ziarenek pieprzu.
Opieńki możesz także przyrządzić jak kotlet schabowy lub kanie. Jadłeś kiedyś?


Śr lis 07, 2018 11:47 pm
Zobacz profil
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): Śr sie 01, 2018 12:38 pm
Posty: 265
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Jaśminowa napisał(a):
Sam2 z tego co wiem to zalewę octową przygotowuje się taką samą jak do pozostałych grzybów. 1 szklanka octu 10 procentowego i 4 szklanki wody Ok 2,5 łyżeczki cukru i tyle samo soli. Poza tym trochę gorczycy, ziarenek pieprzu.
Opieńki możesz także przyrządzić jak kotlet schabowy lub kanie. Jadłeś kiedyś?

Dzieki za przepis.
Samymi przepisami sie nie interesowalem bo zona za mnie to robila.
Ja tylko od 6-tego roku zycia wiem jakie grzyby sa jadalne. :)
Kanie jadalem dosc czesto przyzadzane jak kotlet schabowy, pycha i niebo w gebie. :)
3 dni tu przyjechalem do Francji (Brettagne) i w pierwszy dzien mimo zapewnien miejscowych ze juz nie ma grzyboow po pol godzinie pobytu w lesie przynioslem 3 olbrzymie i zdrowe prawdziwki, sporo podgrzybkow i mase opieniek.
Pare lat temu zbieralem grzyby 22grudnia i mialem sos ze swierzych czerwonych kozakow na swieta.
Doswiadczenie robi swoje. :)
Nie szwedam sie po lesie tylko ide tam gdzie sa grzyby i je zbieram. :)


Cz lis 08, 2018 1:06 am
Zobacz profil
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): Śr sie 01, 2018 12:38 pm
Posty: 265
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Najzabawniejsze dla mnie bylo to ze po pokazaniu opieniek gosciowi ktory ma ogrod przy lesie zrobiony z nieoczczszczonego z pni wyrebu kawalka lasu zaputal zdzowiony czy te grzyby rosna na pniach scietych drzew.
Potwierdzilem to i wtedy pokazal mi ogrod gdzie na kazdym pniu byly dziesiatki opieniek tylko juz oklapnoetych.
Musialem mu przy tej okazji wyjasnic roznice miedzy opienkami a innymi toksycznymi grzybami ktore w stanie przejrzalym ciezej odroznic od opieniek bo w takim syanie opienki wyglafaja identycznie jak te toksyczne, ktore udalo mo sie znalesc i dokladnie wyjasnic roznice by gosciu za rol nie majadl sie toksycznych, bo dzis ma tam opienki a za rok moga byc inne i toksyczne grzyby.


Cz lis 08, 2018 2:12 am
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5481
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
sam2,
Wydaje mi się, że ze względu na możliwość pomyłki, o odróżnianiu różnych grzybów najlepiej uczyć "na żywych" i zdrowych obiektach. Niestety, zbyt często słyszy się o fatalnych w skutkach pomyłkach.

bergamotko,
Czy szukałaś na stronach z przepisami kulinarnymi np. Moje Wypieki, czy coś w tym stylu?


Cz lis 08, 2018 4:15 am
Zobacz profil
Dyskutant
Dyskutant

Dołączył(a): Śr sie 01, 2018 12:38 pm
Posty: 265
Płeć: mężczyzna
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Brandeisbluesky napisał(a):
sam2,
Wydaje mi się, że ze względu na możliwość pomyłki, o odróżnianiu różnych grzybów najlepiej uczyć "na żywych" i zdrowych obiektach. Niestety, zbyt często słyszy się o fatalnych w skutkach pomyłkach.

Kiedys w UK jak nazbieralem pelny kosz czerwonych kozakow to w drodze na parking zaczepila mnie kobieta wypytujac co to za grzyby i czy sa jadalne.
Odpowiedzialem ze tak i sa bardzo smaczne.
Powiedziala wtedy ze widziala ich w poblizu cala mase wiec wybralem sie tam gdzie wskazala i okazalo sie ze jest mnostwo ale czerwonych muchomorow. Az mnie ciarki przeszly na mysl ze babka mogla by ich sobie nazbierac jako jadalnych grzybow po wczesniejszej rozmowie, ale juz jej nie znalazlem.


Cz lis 08, 2018 10:45 am
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 1305
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Brandeisbluesky napisał(a):
Czy szukałaś na stronach z przepisami kulinarnymi np. Moje Wypieki, czy coś w tym stylu?

Moje Wypieki lubię i używam. Teraz też szukałam inspiracji, ale bezskutecznie ☹️ Zresztą tak jakoś się składa że akurat wszystkie dotychczasowe strzały w 10 wygrzebałam w jakichś niespecjalnie zachęcających zakątkach sieci, całkiem przypadkowo - z blogami kulinarnymi problem jest chyba tego rodzaju że trochę jednak jakość i oryginalność przechodzi w ilość z uwagi na potrzebę regularnych wpisów. Teraz nie mam na to za wiele czasu bo chcę zacząć piec w piątek. I szukam jakiegoś pewniaka.


Cz lis 08, 2018 11:27 am
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5481
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Parę miesięcy temu kobiety w mojej rodzinie zachwycały się ciastem "Leśny mech" - faktycznie częściowo ma zielony kolor. Sama nie próbowałam, ale słyszałam wiele pochwał na jego temat.


Cz lis 08, 2018 5:44 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5481
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
sam2,
Nie ma to jak, umami, m.in. w grzybach. Uwielbiam grzyby. W Polsce zawsze przyrządzaliśmy mielone kotlety z suszonych grzybów na Wigilię, latem gotowaliśmy wielokrotnie sosy grzybowe z grzybów prosto z lasu, grzyby marynowaliśmy, czy przypiekaliśmy (np. rydze), dodawaliśmy je do bigosu, do kwaszonej kapusty. Babcia wykorzystywała czerwone muchomory (z cukrem) do ekologicznego tępienia much.


Cz lis 08, 2018 6:02 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 1305
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Ja chyba znam pod taką nazwą ciasto z dodatkiem szpinaku z bitą śmietaną, posypane ziarnami granatu. Ale przynajmniej to które kiedyś jadłam wyglądało jednak efektowniej niż smakowało, może to kwestia wykonania. Chyba ostatecznie zrobię czekoladowy tort z kremem truskawkowym i bitą śmietaną. Nic odkrywczego ale czekolada, truskawki, bita śmietana - to nie może nie smakować. Znalazłam też ciekawy krem truskawkowy - maślany ale z dodatkiem jaj ubitych na parze. Jestem ciekawa jak i czy zmienia to smak i konsystencję kremu. Robiłaś może kiedyś krem takim sposobem?


Cz lis 08, 2018 6:03 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 5481
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Mój mąż nie jada tortów z masą, dlatego możemy je potencjalnie zjeść, jeśli ktoś inny nas nimi poczęstuje. Jeśli miałam jakieś z nimi doświadczenie, to uległo ono już przedawnieniu ;) Myślę, że Twój wybór jest słuszny.
-----------
Zachęciłaś mnie do ciasta ze szpinakiem. Szpinak w cieście dobrze/ zdrowo brzmi. Muszę się przekonać, kto je u nas zje :)


Cz lis 08, 2018 6:45 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm
Posty: 2545
Lokalizacja: Kaszuby
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Kupiłam ostatnio suszarkę do grzybów. Ususzyłam grzyby które samodzielnie uzbieraliśmy w lesie czyli prawdziwki, gąski, brzozakami, podgrzybki.
Uwielbiam pierogi z suszonymi grzybami i gotowanym jajkiem. Chyba dwa czy trzy lata temu Małgosia podała w tym wątku przepis. Teraz robię je każdego roku na święta.

Bergamotko ja rzadko robię torty.
Kiedyś robiłam przepyszny tort z kremem na bazie śmietany kremówki i twarogu z Lidla z wiaderka o smaku śmietankowym, a dokładniej małe wiaderko. Do tego jedno opakowanie śmietan fixu i oczywiście cukier puder.


Cz lis 08, 2018 8:26 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 1305
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Zasadniczo i ja niespecjalnie piekłam torty, ale od kiedy upiekłam komuś na urodziny tort piekę je i innym, żeby z jednej strony nikogo nie wyróżniać a z drugiej dać upustu tendencji którą od jakiegoś czasu odczuwam - może już dziecinnieję na starość - by dać innym coś własnoręcznie wykonanego. W tym roku planuję ozdobić choinkę własnoręcznie wykonanymi ozdobami a reszcie sprezentować też po ozdobie w postaci aniołka. Niezaprzeczalnie miło jest słychać coś w rodzaju "wow, naprawdę sama zrobiłaś?"!


Cz lis 08, 2018 8:50 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm
Posty: 2545
Lokalizacja: Kaszuby
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Bergamotko masz jakieś swoje ulubione przepisy na ciasta lub tort?


Cz lis 08, 2018 10:53 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL