Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 20, 2018 6:30 pm



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33
 Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;) 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): So lis 16, 2013 8:53 pm
Posty: 1305
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Najchętniej i najczęściej piekę ciasta z owocami sezonowymi na kruchym lub drożdżowym spodzie. Jesli na kruchym to często daję do środka pianę z cukrem ubitą jak na bezę z dodatkiem budynku w proszku (jest sztywna utrzyma nawet śliwki) albo budyń ugotowany na mleku i wymieszany z owocami (zwłaszcza rabarbar, bo w takiej postaci jedzą go nawet osoby które rabarbaru nie lubią) a na wierzch kruszonkę lub utarte ciasto. Czasem robię tartę, btw na Kwestii Smaku jest tarta francuska z jabłkami do której chętnie sięgam, smakuje też wszystkim. Do musu jabłkowego do ciasta czasem dodaję trochę brzoskwini, smak jest nieco inny. Moja matka dała mi namiary na ciasto drożdżowe leniwej gospodyni - jakos tak się nazywa jak wpiszesz w wyszukiwarkę to znajdziesz, w każdym razie chodzi o to że ono stoi długo nawet przez całą noc, ale w zasadzie się go nie wyrabia- i choć lubię klasyczne drożdżowe zwłaszcza z dużą ilością rodzynek, to to leniwe też jest fajne i idealne pod owoce.
Co do tortów to jak już pisałam raczej maślane kremy. W moim domu na jedną warstwę smarowało się dżem owocowy, ja raczej daję owoce ale z reguły nie świeże - boję się że zaczną fermentować - ale w postaci bardziej kisielu albo jakies z puszki - zależy jaki krem.


Pt lis 09, 2018 9:34 am
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm
Posty: 2545
Lokalizacja: Kaszuby
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Lubię ciasta na kruchym spodzie z owocami lub kajmakiem i posypane bakaliami.
Ostatnio robiłam ciasto bez pieczenia o nazwie" rurociąg"
Zapewne zrobię je na najbliższe święta. Najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień. https://kulinaria.flyb.pl/2018/04/14/ru ... pieczenia/


Pt lis 09, 2018 8:10 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL