|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Patryk.10
Milczek
wyznanie: katolik w pełnej łączności z papieżem
|
 Pytanie o szkaplerz
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus, mam takie pytanie odnośnie szkaplerza. Noszę szkaplerz karmelitański, płócienny, nałożony przez kapłana, lecz ten szkaplerz jest już taki trochę ''znoszony'' i kupiłem nowy. Czy mogę go sobie sam bez problemu wymienić i nosić nowy? Czy powinien on być pobłogosławiony przez kapłana?
Z Panem Bogiem, pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
|
Śr lip 20, 2016 11:14 pm |
|
 |
Mały Książę
Niesamowity Gaduła
|
 Re: Pytanie o szkaplerz
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze Dziewica. Szkaplerza nie nakładamy sami,ale otrzymujemy jak habit zakonny. Szkaplerz winien być zakładany po uprzednim poświęceniu.. Więcej informacji znajdziesz w google. "Kto w nim umrze, nie dozna ognia piekielnego" (Słowa Matki Bożej do św.Szymona). Maryja obiecuje wszystkim odzianym szkaplerzem pomoc na drodze zbawienia.Pokój i dobro. Z Bogiem i Maryją  Pozdrawiam
_________________ Nowenna doM.B.RozwiązującejWęzły https://www.youtube.com/watch?v=MLhe3HfrJ_U https://www.youtube.com/watch?v=V-69l9jIm8s
|
Cz lip 21, 2016 2:38 pm |
|
 |
przemek2517
Milczek
Dołączył(a): Cz lip 07, 2016 10:06 am Posty: 26 Lokalizacja: Dolny Śląsk
|
Jeśli ktoś już przyjął szkaplerz, to może sobie samemu założyć. Jednak warto by było go poświęcić. http://szkaplerz.pl/szata/index.php?go= ... rz_pytania
|
Cz lip 21, 2016 2:54 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
A czy szkaplerz to nie zabobon? Jak się ma szkaplerz to 9 pierwszych piątków miesiąca? Czy po odmówieniu piątków, nie trzeba szkaplerza? Co z przypadkiem gdy ktoś nosi szkaplerz i grzeszy?
_________________ I Am Second - Jestem Drugi®
|
Cz lip 21, 2016 6:04 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 8166 Lokalizacja: Polska
|
Andy72 napisał(a): A czy szkaplerz to nie zabobon? Jak się ma szkaplerz to 9 pierwszych piątków miesiąca? Czy po odmówieniu piątków, nie trzeba szkaplerza? Co z przypadkiem gdy ktoś nosi szkaplerz i grzeszy? A wiesz w ogóle co to jest szkaplerz?
_________________ "Przestraszony liberał jest krwiożerczym zwierzęciem." Nicolas Gomez Davila
|
Cz lip 21, 2016 7:25 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Czytałem że ze szkaplerzem wiążą się warunki typu odmawianie modlitw i unikanie grzechu
_________________ I Am Second - Jestem Drugi®
|
Cz lip 21, 2016 7:29 pm |
|
 |
przemek2517
Milczek
Dołączył(a): Cz lip 07, 2016 10:06 am Posty: 26 Lokalizacja: Dolny Śląsk
|
Andy72 napisał(a): A czy szkaplerz to nie zabobon? Jak się ma szkaplerz to 9 pierwszych piątków miesiąca? Czy po odmówieniu piątków, nie trzeba szkaplerza? Co z przypadkiem gdy ktoś nosi szkaplerz i grzeszy? Każdy grzeszy, bez względu na to, czy nosi szkaplerz, czy nie. Szkaplerza nie wolno traktować jak jakiegoś talizmanu czy amuletu. Ma być wyrazem naszej wiary, pobożności, naszej więzi z Maryją. Odnośnie przywilejów związanych z noszeniem szkaplerza, bardzo mi się podoba: Każdy(a), kto pobożnie nosi Szkaplerz święty i zachowuje czystość według stanu, zostanie wyprowadzony(a) z czyśćca osobiście przez Matkę Bożą w pierwsza sobotę po swej śmierci.Widzimy, że samo noszenie, to nie wszystko.
|
Cz lip 21, 2016 7:31 pm |
|
 |
Patryk.10
Milczek
|
@Mały Książę , @przemek2517 dziękuje bardzo za odpowiedzi, w takim razie znajdę kapłana i poproszę o pobłogosławienie nowego szkaplerza:)
|
Cz lip 21, 2016 8:45 pm |
|
 |
HCOOH
Milczek
|
 Jaki szkaplerz wybrać?
Święto Matki Bożej Szkaperznej niebawem, w ostatnim czasie słyszę trochę o szkaplerzu karmelitańskim i w związku z tym nurtuje mnie pewna kwestia. A mianowicie od długiego czasu rozważam nałożenie szkaplerza św. Michała Archanioła. Czytałam na ten temat, czytałam też o szkaplerzu karmelitańskim. Wiem, że można nosić więcej szkaplerzy, ale ja chciałabym zdecydować się na jeden i nie chcę podejmować decyzji pochopnie. Do tej pory najbliżej było mi właśnie do podjęcia decyzji o przyjęciu szkaplerza św. Michała Archanioła, ale Matka Boża obiecała różne łaski tym, którzy z wiarą będą nosić szkaplerz karmelitański.
Nie bardzo wiem, co zrobić, bo szkaplerz karmelitański ma dłuższą tradycję, jego noszenie z wiarą przynosi łaski, a noszenie szkaplerza św. Michała Archanioła oznacza zawierzenie się temu archaniołowi i jak w przypadku szkaplerza karmelitańskiego osoba nosząca go zyskuje to, co otrzymuje zakon. Nie wiem, co zrobić, który szkaplerz wybrać. Czy ktoś mi coś doradzi? A może to nie jest sprawa na forum, tyko powinnam się modlić?
|
Pt lip 13, 2018 9:48 pm |
|
 |
Mały Książę
Niesamowity Gaduła
|
Andy72 napisał(a): A czy szkaplerz to nie zabobon? Jak się ma szkaplerz to 9 pierwszych piątków miesiąca? Czy po odmówieniu piątków, nie trzeba szkaplerza? Co z przypadkiem gdy ktoś nosi szkaplerz i grzeszy? Oczywiście,że szkaplerz to nie zabobon. Nie jest to amulet, ale znak Matki Bożej. A jak ktoś nie nosi szkaplerza to nie oznacza,że nie kocha Maryi. Jest on jednak pewną pomocą i znakiem, z obietnicą,że kto go nosi i umrze w nim, będzie wybawiony z czyśćca w pierwszą sobotę po swej śmierci. Pozdrawiam
_________________ Nowenna doM.B.RozwiązującejWęzły https://www.youtube.com/watch?v=MLhe3HfrJ_U https://www.youtube.com/watch?v=V-69l9jIm8s
|
Śr sie 01, 2018 6:02 pm |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|