| Autor |
Wiadomość |
|
Krysia
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Re: Wolność i równość
Wolność to stan ducha, dla mnie święci (męczennicy) byli rzeczywiście wolnymi ludźmi - kiedy wybierali raczej śmierć niż zaparcie się wiary. To dopiero moc wewnętrzna... A my jesteśmy tak naprawdę nie wolni, ale zniewoleni na wszelkie możliwe sposoby: zniewoleni posiadaniem, używaniem, własnymi lękami, egoizmem itp, itp... Podejmując decyzje, próbując ocenić dane sytuacje, bardzo trudno jest tak zniewolonemu człowiekowi być sprawiedliwym. Tyle w nas wolności ile w nas Boga... Tyle wolności, ile świętości... I rzeczywiście jest rzeczą straszną wmówić wolność człowiekowi zniewolonemu np. alkoholik, który uważa się za wolnego człowieka prawdopodobnie zapije się na śmierć, narkoman - zaćpa się, seksoholik zarazi się chorobą weneryczną. Jednak nie tylko te uzależnienia tak oczywiste zauważamy wokół siebie: zniewalająca jest też np.chciwość... Jeśli chciwiec uważa się za człowieka wolnego, a zdarzy się, że będzie dokonywał podziału jakichś dóbr - zapewne nie będzie w tym sprawiedliwości. Co innego, gdyby był świadomy takiej swojej przypadłości i uznał: jestem chciwy( jestem zniewolony chęcią posiadania), a więc teraz, kiedy dzielę - szczególnie o tym pamiętam, by nie skrzywdzić... I tak przykłady można by mnożyć... Wolnym coraz bardziej można stawać się... To ciężka praca na sobą, ale najpierw solidne poznanie siebie, swoich ograniczeń wynikających z różnorakich zniewoleń, lęków, wad itp. Wolny do końca jest tylko Bóg.
_________________ " Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią." Mt 5, 7
|
| Śr cze 11, 2014 8:19 am |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
"jeśli za kominiarkę chcesz pałować." Jeśli tak będziemy się porozumiewali, to na pewno do jedności nie dojdziemy. A kto mówi o jedności z takimi Zygzakami jak ty? - Zapytasz. Odpowiem. Jeśli nie będziemy dążyć do porozumienia, tylko do wyolbrzymiania nieścisłości wypowiedzi, to lepiej w ogóle nie przystępujmy do dysputy. Ja będę mówił,bez względu na czyjąś interpretację o powstrzymaniu szerzącej się przemocy. Jeśli ktoś chce się czołgać, zamiast chodzić w pozycji pionowej, niech się czołga - byleby owo czołganie nie było narzucone przez silniejszego. Owe lokalne wojny to skutek - choć tego otwarcie się nie mówi - wykorzystywania słabszego przez silniejszego, to skutek zagrabiania, przez trutni dóbr wypracowanych przez pszczoły robotnice. Nawet miano "truteń" to za mało powiedziane, bo trutnie w rodzinach pszczelich matki zapładniają, a ludzki truteń za wypas na cudzej łące jeszcze ciemięży osoby ją utrzymujące. A jak osoby łąkę utrzymujące się zbuntują i przegonić go usiłują, to wrzeszczy: "Te bolszewiki mnie mordują".
|
| Pn cze 30, 2014 6:34 am |
|
 |
|
RobertoG
Zagadywacz
|
Wiara katolicka jest nasza podstawa. A skoro Pan Bog dal wolna wole kazdemu, tak aby sie zie zbawil lub potepil, tak nasza wiara katolicka nigdy nie bedzie za zmuszaniem lub nakazywaniem ludziom aby robic tak lub tak. Jedyne co robo to: JESLI chcesz byc katolikiem, to wtedy musisz robic tak i tak. Tu JEST nakaz, ale jest on dopiero KIEDY jestes katolikiem, a do tego kosciol Ciebie nie zmusza.
W zwiazku z tym nakazywanie, lub tego typu socjalistyczne poglady, sory, ale nie przejda.
I jeszcze slowo odnosnie "kobiety i mezczyzny". Kobieta i mezczyzna sa rowni sobie jesli chodzi o wartosc, o wage (waznosc), ale nie jestesmy sobie rowni jesli chodzi o role. Kazdy ma swoja role, tak nas Bog stworzyl i trzeba to przyjac z pokora, a nie z tym walczyc. Wszystkie tego typu modernistyczne poglady prowadza dokladnie do tego co dzis mamy (gener i pochodne).
Kobieta ma swoja zalety (nad mezczyzna) oraz wady, oraz mezczyzna ma swoje zalety (nad kobieta) oraz wada. Chyba az do smierci nie zrozumiem tego, dlaczego taki stan spraw (ktorego przeciez przyczyna jest w Bogu - naszym stworcy) jest dla wielu osob taki okrutny.
|
| Wt lip 01, 2014 8:45 pm |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
"lub tego typu socjalistyczne poglady, sory, ale nie przejda." Tak na dobrą sprawę, nie rozumiem tego wyrażenia. Popróbuj mi Roberto wytłumaczyć, co rozumiesz pod pojęciem "socjalistyczne poglądy"?
|
| Wt lip 01, 2014 9:33 pm |
|
 |
|
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 18941 Lokalizacja: Gdynia
|
RobertoG napisał(a): I jeszcze slowo odnosnie "kobiety i mezczyzny". Kobieta i mezczyzna sa rowni sobie jesli chodzi o wartosc, o wage (waznosc), ale nie jestesmy sobie rowni jesli chodzi o role. Kazdy ma swoja role, tak nas Bog stworzyl i trzeba to przyjac z pokora, a nie z tym walczyc. Wszystkie tego typu modernistyczne poglady prowadza dokladnie do tego co dzis mamy (gener i pochodne). Racja, jednak z jedną poprawką (zapewne zresztą to miałeś na myśli, pisze dla porządku)- otóż jesteśmy równi (także jeśli chodzi o role - są one równie ważne), nie jesteśmy tylko jednakowi (tj. nasze role są równe, ale nie takie same).
| Wt lip 01, 2014 9:49 pm |
|
 |
|
RobertoG
Zagadywacz
|
Zygzak napisał(a): "lub tego typu socjalistyczne poglady, sory, ale nie przejda." Tak na dobrą sprawę, nie rozumiem tego wyrażenia. Popróbuj mi Roberto wytłumaczyć, co rozumiesz pod pojęciem "socjalistyczne poglądy"? Traktowanie kazdego tak samo. Nakazywanie wszystkim tego samego, zakazywanie wszystkim tego samego. Generalnie traktowanie ludzie nie jako ludzi, ale jako bezosobowe jednostki "ludu". Barney napisał(a): Racja, jednak z jedną poprawką (zapewne zresztą to miałeś na myśli, pisze dla porządku)- otóż jesteśmy równi (także jeśli chodzi o role - są one równie ważne), nie jesteśmy tylko jednakowi (tj. nasze role są równe, ale nie takie same). That's it  Kazda konotacja, ktora by wskazywala, ze kobieta jest "gorsza" od mezczyzny, lub vice-versa, jest w kompletnej sprzecznosci z wiara katolicka, i tym co kosciol od zawsze uczyl. Kluczowe slowo to "inni", a nie gorsi, co jest tym bardziej smieszne, ze dla feministek, modernizmu itd jest to tym samym. Kobiety nigdy nie byly kaplanami i nigdy nie beda, ale zaden ksiadz (a przynajmniej nie ksiadz, ktory nie jest heretykiem) nie powie, ze to czyni kobiete w jakims stopniu "gorsza" od mezczyzny. Nie ma czegos takiego w kosciole katolickim. Niestety do wielu feministek (pseudo feministek, bo prawdziwe feministki juz dawno wymarly) taka prostota jezyka nie trafia. Bez kobiet by nie bylo zycia dla nas facetow, i tak samo pewnie powiedza drogie Panie (swiat bez mezczyzn). Dla mnie to piekne i zaleta, a nie wada, kiedy widac te roznice na kazdym kroku.
|
| Wt lip 01, 2014 11:07 pm |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
Komentarz zefcia:"Bądź litościwy. Nadchodzi zima, ja noszę zarost i nieprzyjemnie się chodzi po dworze z zamarzniętymi wąsami. Choć na jakiś szalik zezwól, jeśli za kominiarkę chcesz pałować." długo pozostawał jako "Amen" dyskusji. Dzisiaj dopytam: Czy przypadkiem nie przyszło komuś do głowy odczucie, że ten komentarz jest lustrzanym odbiciem ludzi, którzy stanowią większość w "SEJMIE"? I - niestety - do takich ludzi należy ostatnie słowo - jak uważacie, może ono nas cieszyć?
|
| Pt maja 15, 2015 6:49 am |
|
 |
|
Batkonto
|
Zygzak napisał(a): Eliminacja wiary w - jakiegokolwiek - Boga, to też światopogląd. Dlaczego więc może być narzucany wszystkim? Według mnie powinno się ustalić, na całej kuli ziemskiej zasady obowiązujące wszystkich, bez względu na wyznanie. I tych zasad nikt nie powinien łamać. A tymi zasadami powinna być Karta Praw Podstawowych Człowieka. Ta karta powinna obowiązywać wszystkich jednakowo, tak mężczyzn jak i kobiety - niezależnie od wyznania, wiary, zwyczajów - żadnego zasłaniania twarzy. Twarz jest wizerunkiem osoby i nie powinna być zasłaniana. Powinna także obowiązywać równość wobec praw lokalnych - co wolno mężczyźnie, to także powinno być wolno kobiecie. Czego zabroniono mężczyźnie, to powinno także być zabronione kobiecie. W żadnym wypadku nie powinna występować jakakolwiek dyskryminacja. Wyznawanie swojej wiary powinno być dozwolone we wszystkich miejscach, z zastrzeżeniem zgodności z Kartą podstawową. Co Wy na to? Przywiązałem się do swojego napletka. Zygzak, to co piszesz, jest niemożliwe do spełnienia. Cuius regio, eius religio to jedyny w miarę rozsądny na chwilę obecną pogląd polityczny. Oczywiście, jeśli rex jest tolerancyjny. Ale nie da się wszystkich ujednolicić. Jest islam, nakazujący walkę z własnymi namiętnościami i jest islam dekapitujący konwertytów. To już wyklucza jakikolwiek ład społeczny. Więc przy tolerancji islamu również trzeba stawiać pewne kryteria, na co pozwolimy, a na co nie. Jak mawia mój teść in spe, "sprawiedliwie nie znaczy po równo".
|
| N maja 17, 2015 7:56 pm |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
"Choć na jakiś szalik zezwól, jeśli za kominiarkę chcesz pałować." Daleki jestem od stosowania przemocy. Wypowiadałem się na ten temat wielokrotnie w poprzednich postach czy komentarzach. Twoja wypowiedź jest zwyczajnie złośliwa. Chodzi mi o wymyślne stroje kobiece - bywa że zasłaniające twarz - do noszenie których są one zmuszane. Nie dorabiaj swoich złośliwych uwag do moich wypowiedzi. Pozdrawiam.
|
| N lis 30, 2025 8:14 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Dziesięć lat hibernacji...
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| N lis 30, 2025 11:54 pm |
|
|