Autor |
Wiadomość |
Gregor
Niesamowity Gaduła
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
 Re: Eucharystia - wydzielony
sahcim napisał(a): A czy wg ciebie Pan Jezus mówił o tych ograniczeniach w kontekście natury ludzkiej(fizyczne ciało i krew) czy nieograniczonej ani czasem ani przestrzenią natury boskiej(duchowe ciało i krew) ? Przeczytaj stosowne fragmenty i sam wyciągnij wnioski. Barney napisał(a): Inna rzecz, że świadczy on o tym, że Gregor nie taktuje poważnie teologii czy biblistyki: żaden poważny matematyk nie powiedziałby, że "lepiej mieć własne zdanie że np. 2+2=5 niż być klonem cudzych przekonań, zawartych w podręczniku na podstawie badań setek tysięcy matematyków" No wiesz np. Kopernik na podstawie własnych dociekań miał swoje zdanie, inne niż setki naukowców odnośnie budowy układu słonecznego - i miał rację. Przyjmij więc do wiadomości, że większość nie zawsze ma rację. Yarpen Zirgin napisał(a): Oświeć mnie wobec tego gdzie jest sola scriptura w momencie, gdy głosisz na dany temat inaczej, niż jest to zapisane w Biblii. Ty twierdzisz, że 'sola scriptura' nie istnieje, więc nie mam Ci nic do pokazywania. A z faktem, że rozumiem tekst Pisma inaczej niż Wasza kościelna wykładnia Was nauczyła, musisz żyć.
|
Pn gru 31, 2018 2:19 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15523 Lokalizacja: Gdynia
wyznanie: katolik
|
Jaaasne. Jezus nie miał racji, kiedy mówił "To jest Ciało Moje", apostoł Paweł nie miał racji, kiedy pisał, że zniewaga dla Eucharystii oznacza winę wobec Ciała i Krwi Jezusa, Ojowie Kościoła nie mieli racji kiedy o tym pisali, męczennicy nie mieli racji, gdy za to umierali. Dopiero przyszedł po XX wiekach Gregor, który jest dla biblistyki tym, czym był Kopernik dla astronomii... 
Pn gru 31, 2018 2:23 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19228 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Gregor napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Oświeć mnie wobec tego gdzie jest sola scriptura w momencie, gdy głosisz na dany temat inaczej, niż jest to zapisane w Biblii. Ty twierdzisz, że 'sola scriptura' nie istnieje, więc nie mam Ci nic do pokazywania. Aha... Dziękuję. Właśnie potwierdziłeś, że zdajesz sobie sprawę z faktu, iż głosisz to, co sobie wymyśliłeś, a sola scriptura to jedynie puste hasło, a nie zasada, którą się kierujesz. Cytuj: A z faktem, że rozumiem tekst Pisma inaczej niż Wasza kościelna wykładnia Was nauczyła, musisz żyć.] Nie, kłamczuszku. Ty głosisz inaczej niż jest zapisane w Biblii, a nie "rozumiesz inaczej". Jeżeli w Biblii stoi, że nasze ciała doczesne zostaną przekształcone w ciała chwalebne, a Ty twierdzisz, iż zostaną zastąpione przez ciała chwalebne, to mamy dobitny dowód, iż nauczasz tego, co sobie wymyśliłeś, a nie że inaczej rozumiesz Biblię. I nie okłamuj ludzi, że Biblia jest Twoim autorytetem, bo takimi wypowiedziami pokazałeś, że Ty sam jesteś swoim jedynym autorytetem, a nie Pismo Święte
|
Pn gru 31, 2018 2:28 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Aha... Dziękuję. Właśnie potwierdziłeś, że zdajesz sobie sprawę z faktu, iż głosisz to, co sobie wymyśliłeś, a sola scriptura to jedynie puste hasło, a nie zasada, którą się kierujesz. Uważaj jak chcesz. Dla mnie to bez różnicy. Yarpen Zirgin napisał(a): Nie, kłamczuszku. Ty głosisz inaczej niż jest zapisane w Biblii, a nie "rozumiesz inaczej". Jeżeli w Biblii stoi, że nasze ciała doczesne zostaną przekształcone w ciała chwalebne, a Ty twierdzisz, iż zostaną zastąpione przez ciała chwalebne, to mamy dobitny dowód, iż nauczasz tego, co sobie wymyśliłeś, a nie że inaczej rozumiesz Biblię. To kwestia rozumienia tekstu. Ty rozumiesz inaczej, a ja inaczej. Barney napisał(a): Jaaasne. Jezus nie miał racji, kiedy mówił "To jest Ciało Moje", apostoł Paweł nie miał racji, kiedy pisał, że zniewaga dla Eucharystii oznacza winę wobec Ciała i Krwi Jezusa, Ojowie Kościoła nie mieli racji kiedy o tym pisali, męczennicy nie mieli racji, gdy za to umierali. Dopiero przyszedł po XX wiekach Gregor, który jest dla biblistyki tym, czym był Kopernik dla astronomii...  Nauczono Cię takiej interpretacji zanim zacząłeś czytać Biblię i tylko czytasz tekst Pisma przez ten filtr - i nic więcej nie widzisz. Powiedziano Wam jak czytać i rozumieć to co czytacie - takie mentalno/duchowe niewolnictwo. Na szczęście prawda wyzwala i daje wolność i poznanie. Bez tego filtra/interpretacji słowa Jezusa znaczą coś zupełnie innego. Panowie kończę te jałowe przepychanki. Chcecie sobie popisać w ramach autoterapii lub towarzystwa wzajemnej adoracji to proszę bardzo. 
|
Pn gru 31, 2018 3:43 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19228 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Gregor napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Nie, kłamczuszku. Ty głosisz inaczej niż jest zapisane w Biblii, a nie "rozumiesz inaczej". Jeżeli w Biblii stoi, że nasze ciała doczesne zostaną przekształcone w ciała chwalebne, a Ty twierdzisz, iż zostaną zastąpione przez ciała chwalebne, to mamy dobitny dowód, iż nauczasz tego, co sobie wymyśliłeś, a nie że inaczej rozumiesz Biblię. To kwestia rozumienia tekstu. Ty rozumiesz inaczej, a ja inaczej. Nie rżnij głupa, Gregor. Znaczenia słów "przekształci" i "zastąpi" są całkowicie odmienne, więc nie próbuj tutaj nas okłamywać, że to jest kwestia "rozumienia tekstu". Prawda jest taka, że sam sobie jesteś autorytetem i postawiłeś swoje pomysły ponad Ewangelię, którą mamy od Apostołów. Możesz okłamywać siebie, ale Boga i innych osób, które znają Pismo, nie zdołasz okłamać.
|
Pn gru 31, 2018 3:48 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Nie rżnij głupa, Gregor. Znaczenia słów "przekształci" i "zastąpi" są całkowicie odmienne, więc nie próbuj tutaj nas okłamywać, że to jest kwestia "rozumienia tekstu". Prawda jest taka, że sam sobie jesteś autorytetem i postawiłeś swoje pomysły ponad Ewangelię, którą mamy od Apostołów. Możesz okłamywać siebie, ale Boga i innych osób, które znają Pismo, nie zdołasz okłamać. Daj już spokój Yarpen. Prawdy i tak nie zakrzyczysz. Jako człowiek wolny mam prawo rozumieć Pismo tak jak ono do mnie przemawia, a Ty nic na to nie poradzisz - przyjmij to do wiadomości.
|
Pn gru 31, 2018 4:32 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Nie rżnij głupa, Gregor. Znaczenia słów "przekształci" i "zastąpi" są całkowicie odmienne, więc nie próbuj tutaj nas okłamywać, że to jest kwestia "rozumienia tekstu". Prawda jest taka, że sam sobie jesteś autorytetem i postawiłeś swoje pomysły ponad Ewangelię, którą mamy od Apostołów. Możesz okłamywać siebie, ale Boga i innych osób, które znają Pismo, nie zdołasz okłamać. Daj już spokój Yarpen. Prawdy i tak nie zakrzyczysz. Nie muszę. Jaki koń..., przepraszam, Gregor jest, każdy widzi. A obrazek nie jest przyjemny. Cytuj: Jako człowiek wolny mam prawo rozumieć Pismo tak jak ono do mnie przemawia, a Ty nic na to nie poradzisz - przyjmij to do wiadomości. Okłamuj się dalej. Boga nie okłamiesz, a św. Paweł jasno powiedział: "(...) Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą [od nas] otrzymaliście - niech będzie przeklęty!" (Ga 1,9). Sam na siebie ściągasz to przekleństwo nauczając, że nasze doczesne ciała zostaną zastąpione przez ciała chwalebne, a nie w nie przekształcone/odmienione.
|
Pn gru 31, 2018 4:47 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Nie muszę. Jaki koń..., przepraszam, Gregor jest, każdy widzi. A obrazek nie jest przyjemny. To przestań patrzeć przez złe okulary. Yarpen Zirgin napisał(a): Okłamuj się dalej. Boga nie okłamiesz, a św. Paweł jasno powiedział: "(...) Gdyby wam kto głosił Ewangelię różną od tej, którą [od nas] otrzymaliście - niech będzie przeklęty!" (Ga 1,9).Sam na siebie ściągasz to przekleństwo nauczając, że nasze doczesne ciała zostaną zastąpione przez ciała chwalebne, a nie w nie przekształcone/odmienione. Mam doskonałą świadomość, że to co piszę czyta również Pan Bóg - nawet w tej chwili i to co jest w moim sercu jest również dla Niego jawne. Dlatego śmiało piszę to co piszę na podstawie rozumienia Pisma. Poza tym ja tu nie nauczam tylko wypowiadam swoje zdanie, a Ty spróbuj zaakceptować odmienność czyichś poglądów. Poza tym kto Ci broni trzymać się tego w co wierzysz? Pozostań przy swoim, a ja pozostanę przy swoim. Ocenę zaś zostaw Panu Bogu.
|
Pn gru 31, 2018 5:00 pm |
|
 |
sahcim
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): sahcim napisał(a): A czy wg ciebie Pan Jezus mówił o tych ograniczeniach w kontekście natury ludzkiej(fizyczne ciało i krew) czy nieograniczonej ani czasem ani przestrzenią natury boskiej(duchowe ciało i krew) ? Przeczytaj stosowne fragmenty i sam wyciągnij wnioski. Ja nie proszę cię o instrukcję jak mogę wyciągnąć swoje wnioski tylko pytam jakie jest twoje zdanie w tej kwestii więc jeśli wiesz czy Pan Jezus mówił o tych ograniczeniach w kontekście natury ludzkiej(fizyczne ciało i krew) czy nieograniczonej ani czasem ani przestrzenią natury boskiej(duchowe ciało i krew), to powiedz(podziel się), a nie wymiguj się...
_________________ Postaw, Panie, straż moim ustom i wartę przy bramie warg moich! Mojego serca nie skłaniaj do złego słowa...
|
Pn gru 31, 2018 5:31 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Gregorze, przekręcając Pismo nie możesz się zasłaniać "swoim zdaniem". A fakt, że czynisz to jednocześnie twierdząc, jakobyś wyznawał "tylko Biblia" dostarcza temu zasłanianiu się cech wręcz groteskowych.
Pn gru 31, 2018 5:32 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
Barney napisał(a): Gregorze, przekręcając Pismo nie możesz się zasłaniać "swoim zdaniem". A fakt, że czynisz to jednocześnie twierdząc, jakobyś wyznawał "tylko Biblia" dostarcza temu zasłanianiu się cech wręcz groteskowych. Każdy kto inaczej rozumie Pismo i ma inne poznanie słyszy od Was to samo. Nic nowego pod słońcem jak mówił Salomon.
|
Pn gru 31, 2018 5:44 pm |
|
 |
sahcim
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): Każdy kto inaczej rozumie Pismo i ma inne poznanie słyszy od Was to samo. Gregorze...nie narzekaj, bo kiedy pytam cię grzecznie o twoje poznanie w kwestii czy Pan Jezus mówił o ograniczeniach w kontekście natury ludzkiej(fizyczne ciało i krew), czy w kontekście nieograniczonej ani czasem, ani przestrzenią, natury boskiej(duchowe ciało), to nie usłyszałem od ciebie twojego poznania ale znowu usłyszałem to samo, tzn wykręty zatem nic nowego... :dokitu:
_________________ Postaw, Panie, straż moim ustom i wartę przy bramie warg moich! Mojego serca nie skłaniaj do złego słowa...
|
Pn gru 31, 2018 8:23 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
|
Gregor napisał(a): Każdy kto inaczej rozumie Pismo i ma inne poznanie słyszy od Was to samo. Po pierwsze: Pismo nie jest do prywatnego rozumienia (2P 1:20). Po drugie - nawet Ci, którzy inaczej rozumieją pewne fragmenty (zupełnie zaniedbując świadectwa ludzi nauczanych przez apostołów i ich uczniów) najcześciej nie posuwają sie do tego, co Ty - jawnego wykładu wbrew tekstowi.
Pn gru 31, 2018 8:25 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Popatrzyłem sobie na postawę Gregora i przypomniał mi się inny fragment Pisma Świętego: 2 Tym 4,3-4 (3): Przyjdzie bowiem chwila, kiedy zdrowej nauki nie będą znosili, ale według własnych pożądań - ponieważ ich uszy świerzbią - będą sobie mnożyli nauczycieli. (4): Będą się odwracali od słuchania prawdy, a obrócą się ku zmyślonym opowiadaniom. Przykro pisać, ale wypisz, wymaluj postawa naszego interlokutora: W Listach jak wół stoi, że nasze doczesne ciała zostaną przemienione w ciała chwalebne, ale mimo to Gregor nie przyjmuje tego do wiadomości i ciągle powtarza swoje pomysły o "zamianie" zasłaniając się prawem do posiadania "własnego rozumienia". 
|
Wt sty 01, 2019 2:48 pm |
|
 |
Gregor
Niesamowity Gaduła
|
sahcim napisał(a): Gregorze...nie narzekaj, bo kiedy pytam cię grzecznie o twoje poznanie w kwestii czy Pan Jezus mówił o ograniczeniach w kontekście natury ludzkiej(fizyczne ciało i krew), czy w kontekście nieograniczonej ani czasem, ani przestrzenią, natury boskiej(duchowe ciało), to nie usłyszałem od ciebie twojego poznania ale znowu usłyszałem to samo, tzn wykręty zatem nic nowego...  Bo już to wyjaśniałem, ale jeśli chcesz to grzecznie odpowiadam, cytując fragment mojego postu: (...) wskazałem na fakt, że pewne atrybuty ( nie wszystkie) pozostawił w niebie (wszechobecność, wszechwiedza, chwała), o czym wg mnie świadczy zwrot, że "wyparł się samego siebie" i "nie upierał się aby być równym Bogu". I takie mam poznanie w tej kwestii. Barney napisał(a): Po pierwsze: Pismo nie jest do prywatnego rozumienia (2P 1:20). Ten fragment mówi jasno o proroctwie, a nie rozumieniu całego Pisma. Biblia nie składa się tylko z proroctw. Nie pierwszy raz używacie tego fragmentu przekręcając jego znaczenie. Nieładnie. Barney napisał(a): Po drugie - nawet Ci, którzy inaczej rozumieją pewne fragmenty (zupełnie zaniedbując świadectwa ludzi nauczanych przez apostołów i ich uczniów) najcześciej nie posuwają sie do tego, co Ty - jawnego wykładu wbrew tekstowi. Jak na razie to Ty dałeś tego przykład odnośnie II Piotr.1.20 Yarpen Zirgin napisał(a): Przykro pisać, ale wypisz, wymaluj postawa naszego interlokutora: W Listach jak wół stoi, że nasze doczesne ciała zostaną przemienione w ciała chwalebne, ale mimo to Gregor nie przyjmuje tego do wiadomości i ciągle powtarza swoje pomysły o "zamianie" zasłaniając się prawem do posiadania "własnego rozumienia". Moje rozumienie opieram na konkretnych fragmentachPisma, które Wam wielokrotnie przytaczałem, a które Wy zwyczajnie ignorujecie. Takie są fakty Yarpen.Nauczcie się żyć ze świadomością, że inni mają odmienne zdanie i inne poznanie i rozumienie Pisma niż Wy i Wasz kościół. A skoro uważacie, że tylko Wy posiadacie prawdę i właściwe poznanie, to tym bardziej powinniście argumentować ze spokojem, a nie robić wrzutki typu: kłamstwo, herezje, własna ewangelia, przekręcanie Pisma itd. Chyba, że czujecie się niepewnie. 
|
Wt sty 01, 2019 7:06 pm |
|
|