| Autor |
Wiadomość |
|
Zygzak
Zagadywacz
wyznanie: katolik
|
 Wolność i równość
Eliminacja wiary w - jakiegokolwiek - Boga, to też światopogląd. Dlaczego więc może być narzucany wszystkim? Według mnie powinno się ustalić, na całej kuli ziemskiej zasady obowiązujące wszystkich, bez względu na wyznanie. I tych zasad nikt nie powinien łamać. A tymi zasadami powinna być Karta Praw Podstawowych Człowieka. Ta karta powinna obowiązywać wszystkich jednakowo, tak mężczyzn jak i kobiety - niezależnie od wyznania, wiary, zwyczajów - żadnego zasłaniania twarzy. Twarz jest wizerunkiem osoby i nie powinna być zasłaniana. Powinna także obowiązywać równość wobec praw lokalnych - co wolno mężczyźnie, to także powinno być wolno kobiecie. Czego zabroniono mężczyźnie, to powinno także być zabronione kobiecie. W żadnym wypadku nie powinna występować jakakolwiek dyskryminacja. Wyznawanie swojej wiary powinno być dozwolone we wszystkich miejscach, z zastrzeżeniem zgodności z Kartą podstawową. Co Wy na to?
|
| N wrz 15, 2013 10:16 am |
|
 |
|
znaLezczyni
Gaduła
wyznanie: nie chcę podawać
|
 Re: Wolność i równość
Ciachciacz - dział dla chrześcijan.
_________________ you will find me if you want me in the garden unless it's pouring down with the rain http://www.twojagieldaofert.pl
|
| N wrz 15, 2013 11:12 am |
|
 |
|
Tartaglia
Gaduła
wyznanie: nie chcę podawać
|
O Święty Nieśmiertelny, co za lewactwo  .
|
| N wrz 15, 2013 11:15 am |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Taka odmiana multi-kulti?
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| N wrz 15, 2013 11:27 am |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
No! Na pewno, jak ludzie będą przykładać się do poprawy i uładzenia stosunków międzyludzkich, w taki sposób i z taką starannością, jak moi komentatorzy, to, na poprawę tych stosunków - bądźmy pewni - się nie doczekamy. Na kuli ziemskiej - czy to nam się podoba, czy nie - religii jest wiele i każdy wyznawca uważa, że ta jego religia jest, tą jedyną prawdziwą. [b]- Powiadam Wam ludziom nic innego nie pozostaje jak przyjąć zasadę, że: Niech Boga każdy wyznaje, jak sobie chce. Maksymę jednak przyjąć trzeba by było - aby, żadne wyznawanie innym nie szkodziło.[/b] Co jeszcze uważam, za szczególnie ważne, to, to, żeby żaden człowiek nie był dyskryminowany - bez względu na wewnątrz religijne przykazania. Nie wierzę w to, aby Bóg wszechświata, będący, także stwórcą ludzi, nie jednakowo ich kochał, albo większe prawa przyznawał mężczyznom, a mniejsze kobietom. [b]- Wszyscy wobec Boga i wzajem siebie jesteśmy równi, bo jesteśmy braćmi. [/b]
|
| N wrz 15, 2013 3:08 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Mój drogi młody (tak wnoszę z Twojego zapału) Przyjacielu!
Każdy człowiek uważa że jego religia (nawet będąca antyreligią - np. ateizm, satanizm, leninizm czy jeszcze jakiś inny "izm") jest tą najsłuszniejszą. Jeżeli jesteś jako powiadasz "katolikiem w pełnej jedności" musisz uznawać że ta Twoja religia (katolicyzm wyznawany w KK) jest tą najbardziej słuszną, że inne się mylą mniej lub bardziej. Że co najwyżej ta czy inna religia (inna niż Twoja) może być mniej lub bardziej zbliżona do Twojej. A co z religiami, które programowo potępiają i wręcz fizycznie walczą z Twoją religią? Gdzie w końcu jest ta Twoja wiara? Czy aby nie za bardzo letnia się staje? Nie zamierzasz jej bronić gdy ktoś będzie chciał z nią walczyć? Uznasz wtedy jego racje, bo to w sumie wszystko jedno?
To co postulujesz jest z resztą realizowane w Europie. Ze skutkiem? Moim zdaniem fatalnym. W efekcie Chrześcijaństwo jest "passe", bo takie bardzo nieżyciowe, staroświeckie. Antyklerykalizm jest za to "postępowy" tak bardzo, że pozwala innym, niechrześcijanom się świetnie rozwijać, dzięki czemu czekać tylko jak przybysze zażądają prawa Szariatu, bo im się należy. A ponieważ to wspaniałe prawo uważa że jedynym słusznym jest Islam.. No to dośpiewaj sobie dalej. (Sobieski pewnie lepiej by na tym wyszedł jakby więcej czasu spędził z Marysieńką, a nie wyprawiał się pod Wiedeń) [*]
Religie chrześcijańskie z tego co zauważam nie mają problemów z dyskryminacją kobiet. Owszem jest nieco inna rola kobiet niż mężczyzn, ale wynikająca z uwarunkowań biologiczno-psychicznych. (pretensje proszę bezpośrednio do Pana Boga, że nie przewidział by mężczyźni mogli rodzić dzieci) O niedyskryminowanie kobiet prosiłbym byś zwrócił się do zwolenników Muhamada.. Na pewno Cię zrozumieją.. I poprą [*]
Oczywistym jest że należy miłować wszystkich ludzi, co oznacza m. in. nie spuszczania na innych bomb, spieszenie z pomocą w razie kataklizmów i ogólną życzliwość dla człowieka jaki by on nie był.
[*] nie.. znaczy tak - to ironia
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
| Pn wrz 16, 2013 4:37 pm |
|
 |
|
wujo44
Niesamowity Gaduła
|
Zygzak napisał(a): Co jeszcze uważam, za szczególnie ważne, to, to, żeby żaden człowiek nie był dyskryminowany - bez względu na wewnątrz religijne przykazania. Niestety sprawa jest "skomplikowana" ponieważ, cyt. Dz 4:12 bw "I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni." Tym imieniem jest Jezus, a taki pogląd już niestety jest - dla niektórych - nie do przyjęcia !
_________________ 1 Kor. 8:1 " Wiedza pychą nadyma ... "
|
| Pn wrz 16, 2013 7:29 pm |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
"Gdzie w końcu jest ta Twoja wiara? Czy aby nie za bardzo letnia się staje? Nie zamierzasz jej bronić gdy ktoś będzie chciał z nią walczyć? Uznasz wtedy jego racje, bo to w sumie wszystko jedno?" Przecież ja wyznaję zasadę współistnienia - nawet obok siebie - różnych wyznawców. Tyle tylko, że wyznawców takich religii, które w swoim kanonie nie zawierają zmuszania innych ludzi siłą, do porzucania swojej, a przyjmowania ich religii. Ja usiłuję przekonać ludzi do wyeliminowania z życia, jakiejkolwiek przemocy. Niezależnie od wytkniętego celu, który chcemy osiągnąć - niechby on był najszczytniejszy - człowiek, człowieka nie powinien zmuszać w jakikolwiek sposób. Tych, którzy usiłują wprowadzać przymusem swoje poglądy, Narody Zjednoczone, wobec nich powinny wprowadzać sankcje "odosobnienia", czyli zerwać z nimi wszystkie stosunki. Gdyby jednak to nie pomogło i one prowadziłyby działania eskalacyjne, wówczas należałoby, je fizycznie wyeliminować. Dodam jeszcze, że każdego osobnika, stosującego przemoc w narzucaniu swoich poglądów, czy też wiary powinno się unieszkodliwiać poprzez niedostarczanie mu środków przemocy, a jeśli by to nie pomogło, to powinno go się umieszczać w ośrodkach resocjalizacyjnych, gdzie musiałby zarobić na swoje utrzymanie. Niestety. Zaprowadzenie ładu umożliwiającego współistnienie ludzi o różnych poglądach, nie jest i nie będzie łatwe. Tym samym, ja nie znajdę złotej recepty na rozwiązanie tego problemu. Jednak powinniśmy swoje zdania wypowiadać. Może ich różnorodność wynikająca z różnorodności odczuć, różnych punktów widzenia posłużyłaby specjalistom w dojściu do znośnego współistnienia. Przede wszystkim powinno się zabronić zaopatrywania takich, którzy stosują przemoc do szerzenia swojej religii, w środki przemocy. Bo z tego co widzę, walczy się z Talibami, ale tym Talibom, ktoś musi dostarczać broń - czemu dochodzi do takich sytuacji?
|
| Pn wrz 16, 2013 10:53 pm |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
"Dz 4:12 bw "I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni." Tym imieniem jest Jezus" Niech wierzą w to ci, którzy chcą wierzyć. Kto się z tym nie zgadza, niech nie wierzy. Czy katolik musi martwić się o zbawienie każdego niewiernego? Katolik, niech głosi swoje dobra etyczne słowem i swoim zachowaniem. Abp Hoser w wywiadzie zatytułowanym "Abp Hoser atakuje ks. Lemańskiego: Nigdy nie otrzymałem tylu gratulacji jak po ogłoszeniu dekretu w jego sprawie", przeprowadzonym przez Piotra Markiewicza, użył zwrotu: "które są częścią istoty kapłaństwa służebnego w Kościele katolickim." A ja się zapytam: Czy "trony" w prezbiteriach dla celebrantów są znamieniem - wspomnianej, przez Abp Hosera - służebnej istoty kapłaństwa w Kościele katolickim? Według mnie są one, raczej znamieniem, podkreśleniem kapłańskiej wyniosłości - może nawet - pychy. Czy to wypada, aby kapłani - słudzy, wiernych sadzali w ławach drewnianych, a siebie i obsługę przy ołtarzową w fotelach wyściełanych? Takie zachowanie, zdaję mi się nie posłuży pozyskiwania wiernych.
|
| Pn wrz 16, 2013 11:25 pm |
|
 |
|
anjato09
Niesamowity Gaduła
|
Zygzak napisał(a): Eliminacja wiary w - jakiegokolwiek - Boga, to też światopogląd. Wielu o tym zapomina. Twierdzi, że to jest obiektywne.
_________________ "Wszystko mogę w tym, który mnie umacnia" Flp (4,13) „A kimże ja bym bez Boga była?” - Sonia do Raskolnikowa
|
| Wt wrz 17, 2013 7:05 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Zygzak napisał(a): "Dz 4:12 bw "I nie ma w nikim innym zbawienia; albowiem nie ma żadnego innego imienia pod niebem, danego ludziom, przez które moglibyśmy być zbawieni." Tym imieniem jest Jezus" Niech wierzą w to ci, którzy chcą wierzyć. Kto się z tym nie zgadza, niech nie wierzy. Czy katolik musi martwić się o zbawienie każdego niewiernego?
Oczywiście że nie musi, aczkolwiek co z miłością bliźniego? Nie chcesz by ten także miał możliwość trafienia do Raju? Uważasz że Twoja religia to Twoja prywatna sprawa? Jak wspominałem - W Łunii to dosyć powszechny pogląd, (jak sam zauważyłeś) sprowadzający się do eliminowania wiary.. Bracia Muzułmanie czekają.. Cytuj: Czy "trony" w prezbiteriach dla celebrantów są znamieniem - wspomnianej, przez Abp Hosera - służebnej istoty kapłaństwa w Kościele katolickim? Według mnie są one, raczej znamieniem, podkreśleniem kapłańskiej wyniosłości - może nawet - pychy. Czy to wypada, aby kapłani - słudzy, wiernych sadzali w ławach drewnianych, a siebie i obsługę przy ołtarzową w fotelach wyściełanych? Takie zachowanie, zdaję mi się nie posłuży pozyskiwania wiernych. Hmmm.. A słyszałeś żeby nie osądzać, by samym nie zostać osądzonym? Jesteś biskupem? Jeśli tak to do dzieła. Czy może masz zamiar zabawić się w Martina Lutra?
|
| Pn wrz 23, 2013 4:13 pm |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
Nie! W Marcina Lutra nie mam zamiaru się zabawiać. Próbuję zabawiać się w - zwykła - przyzwoitość. - Czy to grzech?
|
| Pn wrz 23, 2013 5:17 pm |
|
 |
|
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
No dobra.. Jak zamierzasz te plany zrealizować? Bo to że każdy chciałby być zdrowy, bogaty i wiecznie młody to oczywista oczywistość (cytat z klasyka)
|
| Wt wrz 24, 2013 1:12 pm |
|
 |
|
Zygzak
Zagadywacz
|
Cześć! To ja dzięcioł, co uparcie stuka - nie licząc na otwarcie. Także nie wiem, nie tylko jak zachęcić ludzi do zachowania przyzwoitego, ale wątpię, aby się moim zrzędzeniem ktokolwiek przejmował. Gdyby przyzwoite zachowania były łatwe w codziennym stosowaniu, to podejrzewam tylu wojen, rewolucji, powstań, wszelakiego rodzaju buntów, historia by nie zanotowała. "Bo to że każdy chciałby być zdrowy, bogaty i wiecznie młody to oczywista oczywistość" - to mało powiedziane. Ja zauważam, że większość chciałaby być hierarchami, eminencjami, hrabiami, i innymi arcy - aby nie być takim, jak stojący obok bliźni. Piszę, bo uważam, że powinniśmy - nieustannie - przypominać sobie o swoich słabościach ułomnościach, wszelakiego rodzaju wadach, szkodliwie wpływających, na stosunki międzyludzkie. Mnie - po prostu - razi jak to:
Człek z człeka podnóżek sobie zrobić chce, Choć wie, że od tego, na świecie jest źle. I jeszcze: Każdy człowiek - choćby - „noga” Usiłuje kreować, siebie na Boga? Mówmy wszystko, co nam się, w postępowaniu bliźniego nie podoba i wsłuchujmy się w głos płynący od innych, i nie zrażajmy się nieskutecznością, może kiedyś, jakiś - być może niewielki - pozytywny skutek to przyniesie. I jeszcze stosujmy zasadę: Gdy idąc przez życie, spotkasz przeszkodę, na swej drodze Zrób wszystko, by nie przeszkodziła, twego bliźniego nodze. Pozdrawiam.
|
| Wt wrz 24, 2013 8:01 pm |
|
 |
|
zefciu
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn lut 23, 2004 11:34 pm Posty: 3891 Lokalizacja: Poznań
wyznanie: chrześcijanin, inne (trynitarny i biblijny)
|
Zygzak napisał(a): żadnego zasłaniania twarzy. Twarz jest wizerunkiem osoby i nie powinna być zasłaniana. Bądź litościwy. Nadchodzi zima, ja noszę zarost i nieprzyjemnie się chodzi po dworze z zamarzniętymi wąsami. Choć na jakiś szalik zezwól, jeśli za kominiarkę chcesz pałować.
_________________ Użytkownik nieaktywny na skutek nieregulaminowej działalności modów. Szukać na wierze i ateiście.
|
| N wrz 29, 2013 3:42 pm |
|
|