Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn mar 30, 2020 7:26 am



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36
 Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;) 
Autor Wiadomość
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 6789
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Jaśminowa,
Podobnie jak Ty lubię nasionka w chlebie, ale zastanawiam się, czy nie powinno się ich namaczać przed dodaniem, albo mleć. Wydaje mi się, że dodane na sucho mogą podrażniać jelita, tak samo jak suchy mak. Kiedyś najadłam się jakiegoś ciasta z takim na sucho dodanym makiem na jednym weselu i potem dowiedziałam się, że gdzie co w środku mam :D :P

sam2,
Widzę, że już masz na myśli Walentynki. Ja akurat dobrze znoszę mięsko z homara, ale najbardziej lubimy te zwierzątka oglądać w akwarium w restauracji albo w sklepie. Jak się już człowiek na nie napatrzy jak np. walczą ze sobą, to szkoda je potem zamawiać w celu konsumpcji. Ty kupowałeś żywego czy mrożonego?


Pn lut 03, 2020 7:33 pm
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 16, 2015 4:02 pm
Posty: 2642
Lokalizacja: Północ
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Widzisz Brandeisbluesky, nie pomyślałam w ogóle o tym, żeby nasiona zmoczyć. Prażone lub pieczone pestki słonecznika, dyni, czy orzechów są przepyszne i mają cudny aromat.
Kiedyś robiłam granolę z takich nasion 8)
Co do homara, to niestety nie mam łatwego dostępu do takich rarytasów.


Cz lut 06, 2020 8:04 pm
Zobacz profil
Gaduła
Gaduła

Dołączył(a): Śr lis 19, 2014 9:38 pm
Posty: 941
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Jaśminowa napisał(a):
Brandeisbluesky nawiązując do Twojego komentarza, o chlebie rowerzysty, przypomniał mi się przepis o cieście Hermana, zwany ciastem przyjaźni.
Jaśminowa napisał(a):
Ogólnie chleb dobry, ale równie dobrze, mógłby się przysłużyć jako cegła do budowy domku z chleba, jako zamiennik baśniowej chatki z piernika :lol:

Snack Attack ;)


N lut 09, 2020 3:36 am
Zobacz profil
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Dołączył(a): Pt cze 27, 2014 12:47 pm
Posty: 6789
Płeć: kobieta
wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Moje GOTOWANIE - lub dobra KUCHNIA ;)
Opracowałam ostatnio chleb, który zyskał u nas dużą popularność

Chleb z toskańskimi ziołami włoskimi, orzechami włoskimi, i rodzynkami

I grupa składników

355 g letniej wody
550 g mąki chlebowej niebielonej (12,7% białka)
1/2 szklanki zaczynu chlebowego

-----------------------
II grupa składników

2 łyżeczki drożdży instant
1 i 1/2 łyżeczki soli
garść siekanych orzechów włoskich
garść rodzynek
łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki suszonych toskańskich ziół włoskich (jest to mieszanka: tymianek, czosnek, majeranek, cebula, rozmaryn, oregano, bazylia, cząber i szałwia)

-------------------

Miej przygotowane:

oliwę
brytfannę z pokrywką (ja używam Dutch oven, czyli żeliwnego gara pokrytego ceramiką)
papier do wypieków
mikser stojący z hakiem i miską
piekarnik
kratkę do studzenia wypieków


Instrukcje

W dużej misce połącz wszystkie składniki z I grupy, mieszając krótko, aby uzyskać w miarę jednolite, miękkie ciasto. Zostaw ciasto na 1 godzinę do namoknięcia mąki. Po godzinie wyrabiaj ciasto stojącym mikserem przez 8 minut przy pomocy haka na prędkości dla ciasta drożdżowego. Zostaw ciasto na 1 godzinę pod przykryciem. Po godzinie dodaj składniki z II grupy i mieszaj mikserem przez 4 minuty. Ciasto powinno uformować się w zwartą kulę. Naoliw ścianki miski pod ciastem i posmaruj od góry ciasto oliwą. Zostaw ciasto pod przykryciem na 40 minut. Po tym czasie przełóż ciasto do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno już naturalnie przyjąć formę bochenka. Jeśli tak nie jest, to lekko je uformuj. Brytfanna powinna być wystarczająco duża, by chleb mógł w niej wyrastać. Wstaw brytfannę do lekko ciepłego piekarnika na 1 godzinę. Chleb powinien ładnie wyrosnąć i przyjąć rozmiar sporego bochenka. Po godzinie wyjmij brytfannę z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 260 st. Celsjusza. Gdy temperatura jest odpowiednia, pomiędzy papier i ścianki brytfanny wlej 1/2 szklanki gorącej wody i chleb natnij nożem, by nie popękał w trakcie pieczenia. Przykryj brytfannę pokrywką. Piecz w temperaturze 260 st. przez 20 minut. Potem zmień temperaturę na 230 stopni, zdejmij pokrywkę brytfanny (Uwaga! Pokrywka jest bardzo gorąca! Użyj rękawicy lub ręcznika kuchennego) i piecz jeszcze 30 minut. Teraz wyjmij brytfannę (jest bardzo gorąca) z chlebem z piekarnika i ostudź chleb na kratce do studzenia wypieków przez 30 minut przed krojeniem. Używaj noża do krojenia chleba (trochę taki jak piła).

Chleb ma świecącą skórkę, dzięki zaparowaniu w brytfannie na początku pieczenia.
Obrazek


Pt mar 20, 2020 10:06 pm
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL