Katolicy nie w pełnej łączności
Autor |
Wiadomość |
merss
Czuwa nad wszystkim
wyznanie: katolik
|
 Re: Propozycja dotycząca nowych "wyznań" oraz nowego podforu
Możesz pisać w górnych działach, które są przeznaczone dla chrześcijan trynitarnych. Ideą utworzenia dzialów katolickich było wyjaśnianie problemów, które mają katolicy i rozwiązywanie ich zgodnie z nauką Kościoła. Zgłaszają problemy oczekując pomocy rozwiązania, ale zgodnie z Magisterium. Z chwilą, gdy zauważamy, że wcale nie zamierzają dostosować się do tego co wcześniej deklarowali i chcą propagować swe poglądy w sprawach ważnych, są wypraszani. Z powodu ortodoksji, którą chcielibyśmy zachować w działach katolickich nie ma nawet tam dyspens.
Nie etykietujemy wartościująco jako lepsi/gorsi, ale dbamy o to, by ci, którzy zgłaszają problemy otrzymali wyjasnienia w duchu etyki katolickiej. Swoje poglądy można swobodnie prezentować, ale wówczas należy tematy zakładać w działach dla chrześcijan.
Mam świadomość niedogodności wynikającej z takiego ułożenia wyznań, kiedyś prowadzono na ten temat długie dyskusje i takiego dokonano wyboru ograniczonego względami natury technicznej. Podział ortodoksyjny/nieortodoksyjny jest dla mnie nadal nieostry.
|
Cz lip 16, 2015 4:21 pm |
|
 |
Zuben Ninja
|
W takim razie proszę o wskazanie mi wszystkich górnych działów, w których mogę pisać bez narażenia ortodoksyjnych katolików na "zgorszenie" moją nieortodoksją.
|
Cz lip 16, 2015 4:28 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19399 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
Zacznij od zmiany w profilu, abyś nie okłamywał innych użytkowników forum, że przyjmujesz całe nauczanie katolickie i zmień w profilu wyznanie na "katolik bez pełnej łączności z papieżem"
|
Cz lip 16, 2015 4:48 pm |
|
 |
Filip
Dyskutant
Dołączył(a): Wt sie 26, 2014 12:32 am Posty: 332 Lokalizacja: Podbeskidzie
|
Katolik ortodoksyjny/nieortodoksyjny ? Dziwne pojęcia. To już prędzej starokatolik/lefebrysta/katolik. Ale to by się straszny miszmasz zrobił.
_________________ Laudare, Benedicere, Pradicare
|
Cz lip 16, 2015 4:50 pm |
|
 |
Zuben Ninja
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Zacznij od zmiany w profilu, abyś nie okłamywał innych użytkowników forum, że przyjmujesz całe nauczanie katolickie i zmień w profilu wyznanie na "katolik bez pełnej łączności z papieżem" Wcześniej zmieniłem na "katolik bez pełnej łączności z papieżem" ale wytłumaczono mi że to wyznanie przypisuje się m.in mariawitom i im podobnym... Dlatego jestem za tym by stworzyć wyznanie 'katolik nieortodoksyjny" co najlepiej by mnie określiło.
|
Cz lip 16, 2015 5:14 pm |
|
 |
merss
Czuwa nad wszystkim
|
W każdym z górnych działów (strona główna) mamy wyraźnie podkreślone dla kogo są przeznaczone.
Wokół rodziny Tutaj można porozmawiać na wszelkie tematy dotyczące wychowania, wartości, metod planowania rodziny, radości i smutków związanych z życiem w rodzinie i o wszystkim co się jeszcze w tytule mieści. Dział dla chrześcijan.
Duszpasterstwo Dział dla katolików zainteresowanych problemami duszpasterskimi. Miejsce wymiany doświadczeń duszpasterzy i katechetów, sugestie wiernych itp. Chrześcijanstwo, Ekumenizm- dla chrześcijan trynitarnych.
W dolnych działach Forum otwarte (dla wszystkich) mogą pisać wszyscy. ____________ ZubenNinja- masz jeszcze opcję- nie chcę podawać
|
Cz lip 16, 2015 5:17 pm |
|
 |
Zuben Ninja
|
Podsumuję:
Chrześcijaństwo, ekumenizm - dostępne Katolicyzm - zabronione Duszpasterstwo - zabronione Wokół rodziny - dostępne Świadectwa - zabronione
Potwierdź mi albo skoryguj jeśli źle zrozumiałem.
|
Cz lip 16, 2015 5:26 pm |
|
 |
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Tak właśnie to wygląda. I możesz prezentować własne poglądy, tak jak je widzisz. I zakaz, który masz w jednym z wątków nadal obowiązuje. Otrzymałeś go z innego powodu niż poglądy. Mam nadzieję, że wszystkie niejasności zostały wyjaśnione. Jak zechcesz napluć na mnie, dopuszczalne jest to tylko na Ringu (do użytkowniczki) lub Uwagach (do moderatora).
|
Cz lip 16, 2015 5:30 pm |
|
 |
Zuben Ninja
|
Ale czy aby nie usuwałaś moich postów w dziale "Wokół rodziny" mimo, że jest to dział dla chrześcijan?
W dziale "Świadectwa" pisze, że zachęca się głównie katolików ale innych chyba też ale mniej - tak przynajmniej wynika z kontekstu zdania. Wiec ten dział nie jest do końca tylko dla ortodoksyjnych katolików.
|
Cz lip 16, 2015 5:34 pm |
|
 |
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Oznacza to, że nie każdy może tam pisać. Hen zapytal więc uprzedzająco, czy może tam napisać swe świadectwo. Jeśli chcesz napisać swe świadectwo, z pewnością udzielimy zgody.
Sprawę wyproszenia z wątku wyjaśniłam. Wypraszamy z powodu zachowania, z każdego wątku. Nie warto dalej pisać, bo posty zostaną usunięte.
|
Cz lip 16, 2015 5:43 pm |
|
 |
sahcim
Niesamowity Gaduła
|
Jeśli pisałeś w dziale dla chrześcijan poglądy sprzeczne z chrześcijaństwem, to usuwanie takich postów było właściwą reakcją moderacji... Dział świadectwa jest dla chrześcijan, którzy dzielą się swoją wiarą i nie jest do dyskusji...
_________________ Postaw, Panie, straż moim ustom i wartę przy bramie warg moich! Mojego serca nie skłaniaj do złego słowa...
|
Cz lip 16, 2015 5:46 pm |
|
 |
Zuben Ninja
|
merss napisał(a): Sprawę wyproszenia z wątku wyjaśniłam. Wypraszamy z powodu zachowania, z każdego wątku. Nie warto dalej pisać, bo posty zostaną usunięte. Rozumiem, że w temacie "Miłość, sex, grzech" nie mogę w ogóle pisać ale jeśli ktoś założy w tym dziale tzn "Wokół rodziny" inny temat, nie mam już takich ograniczeń?
|
Cz lip 16, 2015 5:49 pm |
|
 |
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Tak. Tyle, że zakladając watek należy sprawdzić, czy podobny już nie istnieje. To regulamin. Uprzedzam, by nie obchodzić regulaminu, bo połączę wątki i nic z gierek nie wyjdzie. 
|
Cz lip 16, 2015 5:53 pm |
|
 |
Filip
Dyskutant
Dołączył(a): Wt sie 26, 2014 12:32 am Posty: 332 Lokalizacja: Podbeskidzie
|
Zuben, co rozumiesz pod pojęciem katolik nieortodoksyjny? Czy to jest jeszcze rzymski katolicyzm, czy juz nie?
_________________ Laudare, Benedicere, Pradicare
|
Cz lip 16, 2015 6:14 pm |
|
 |
Zuben Ninja
|
No dobrze - powiedzmy, że dostosuję się do Twoich zasad merss, czyli:
- Nie piszę więcej w temacie "Miłość, sex, grzech"; - Nie piszę nic w dziale "Katolicyzm" (bym przypadkiem nie zgorszył osób które chcą zostać ortodoksyjnymi katolikami); - Nie piszę nic w dziale "Duszpasterstwo" (jak wyżej); - A w dziale "Świadectwa" mogę pisać tylko umownie gdy mam ważny powód, ale na co dzień starać się unikać tego tematu; - We wszystkich innych tematach mogę pisać bez oporów.
Tak to wszystko zrozumiałem - niech Ci będzie, że pójdę z Tobą na ten kompromis ale nie usuwaj więcej moich postów bez powodu gdyż jest to naprawdę irytujące. I przede wszystkim nie licz na to, że zmienię swoje poglądy gdyż nie mam najmniejszego zamiaru tego robić. Do czasu aż nie wymyślicie czegoś bardziej sensownego pozostanę tym "katolikiem z pełną łącznością z papieżem" ale to tylko dlatego, ze nie ma frakcji "katolik nieortodoksyjny" a do "katolika bez łączności z papieżem" się nie klasyfikuję.
|
Cz lip 16, 2015 6:15 pm |
|
|