Autor |
Wiadomość |
Danielps
Zagadywacz
wyznanie: nie chcę podawać
|
 Re: Trójca Święta
Cytuj: [Zresztą to zaprzecza doktrynie Trójcy. Gdyż doktryna Trójcy zakłada, że wszystkie 3 osoby istniały od zawsze. Żadna nie stworzyła żadnej innej.
Tzn. Nie. przepraszam, nie do końca. Zależy w jakiej Trójcy. Bo widzicie... są różne. Do wyboru do koloru. Przykładowo u prawosławnych jest tak zwany Monarchizm. Bóg Ojciec w monarchizmie stworzył i Syna i Ducha.
_________________ https://www.youtube.com/channel/UCX_ej8Am1xpihlEN2Lc1bkg?view_as=subscriber
Ostatnio edytowano Śr paź 17, 2018 2:16 pm przez Danielps, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr paź 17, 2018 2:14 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19674 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
wyznanie: katolik
|
Danielps napisał(a): Intuicyjnie dobrze kombinujecie jednak, że Duch Święty jest czymś w rodzaju maszyny/nie osoby. I znowu wymyślasz sobie bzdurę, którą nam przypisujesz. Zajmij się lepiej tym, co rzeczywiście głosimy i w co wierzymy na temat Trójcy Świętej, a swoje urojenia zostaw w spokoju.
|
Śr paź 17, 2018 2:15 pm |
|
 |
Danielps
Zagadywacz
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Danielps napisał(a): Intuicyjnie dobrze kombinujecie jednak, że Duch Święty jest czymś w rodzaju maszyny/nie osoby. I znowu wymyślasz sobie bzdurę, którą nam przypisujesz. Zajmij się lepiej tym, co rzeczywiście głosimy i w co wierzymy na temat Trójcy Świętej, a swoje urojenia zostaw w spokoju. Podał analogię. Podał czy nie? Wymyśliłem to sobie, że podał taką, a nie inną?
_________________ https://www.youtube.com/channel/UCX_ej8Am1xpihlEN2Lc1bkg?view_as=subscriber
|
Śr paź 17, 2018 2:17 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19674 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
To co sobie podasz lub nie podasz jest bez znaczenia w momencie, kiedy przypisujesz nam swoje wymysły jako treść tego, w co wierzymy. Jak pisałem: Zajmij się tym, co rzeczywiście nauczamy na temat Trójcy i skończ z polemikami ze swoimi wymysłami na jej temat.
|
Śr paź 17, 2018 2:22 pm |
|
 |
sam2
|
Danielps napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Danielps napisał(a): Intuicyjnie dobrze kombinujecie jednak, że Duch Święty jest czymś w rodzaju maszyny/nie osoby. I znowu wymyślasz sobie bzdurę, którą nam przypisujesz. Zajmij się lepiej tym, co rzeczywiście głosimy i w co wierzymy na temat Trójcy Świętej, a swoje urojenia zostaw w spokoju. Podał analogię. Podał czy nie? Wymyśliłem to sobie, że podał taką, a nie inną? Podalem analogie do twojej logiki, ale ty zrobiles z tego analogie do Trojcy Swietej. Jesli by twoja zona poszla na zabieg zaplodnienia invitro, to ojcem zawsze bedzie lekarz ktory je przeprowadzil? 
|
Śr paź 17, 2018 2:24 pm |
|
 |
sahcim
Niesamowity Gaduła
|
Danielps napisał(a): Cytuj: Jaka znowu wymyślona osoba...toż masz jak byk zapisane w Ewangeli Jana 3:13, że ta Osoba właśnie zstąpiła z nieba: „A nikt nie wstąpił do nieba, tylko Ten, który zstąpił z nieba, Syn Człowieczy.” Tak samo masz zapisane Jego słowa u Jana 8: 23 A On rzekł do nich: «Wy jesteście z niskości, a Ja jestema z wysoka. Wy jesteście z tego świata, Ja nie jestem z tego świata
Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał.
Na wszystko odpowiedziałem. Szukajcie, a znajdziecie. Ale powiem jeszcze raz. Fragment jaki temu zaprzecza "Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam" J 20 - mowa jest tu o zesłaniu Ducha Świętego jaki był w nim. Był w nim, a nie był nim. To istotna różnica. Jaaasne...Jezus mówi JA was posyłam, ale Danielps nie widzi JA w osobie Jezusa tylko Ducha Świętego... :D Poza tym przegapiłeś czy zignorowałeś pierwszy werset, w którym jest mowa o Osobie, która zstąpiła z nieba i wstąpiła do nieba nieba: „A nikt nie wstąpił do nieba, tylko Ten, który zstąpił z nieba, Syn Człowieczy.”. O kim jest mowa w tym fragmencie...? ?
_________________ Postaw, Panie, straż moim ustom i wartę przy bramie warg moich! Mojego serca nie skłaniaj do złego słowa...
|
Śr paź 17, 2018 2:38 pm |
|
 |
Danielps
Zagadywacz
|
Cytuj: Podalem analogie do twojej logiki, ale ty zrobiles z tego analogie do Trojcy Swietej. Nie wiedziałem, że rozmawiamy o czym innym  . O czym? Cytuj: Jesli by twoja zona poszla na zabieg zaplodnienia invitro, to ojcem zawsze bedzie lekarz ktory je przeprowadzil?  No wiesz... Sperma byłaby moja. Chyba. Jeżeli nie podmienili by próbówek. Myślałem, że zacienienie uważacie jako tożsame z zapłodnieniem. To tak nie uważacie? Ok. Dobrze wiedzieć. Cytuj: Jaaasne...Jezus mówi JA was posyłam, ale Danielps nie widzi JA w osobie Jezusa tylko Ducha Świętego... A ty widzisz słowo "tak jak" i nie uważasz, że tu chodzi o analogiczność. No nic. Trudno. Zbyt emocjonalnie do tego podchodzicie. Cytuj: Poza tym przegapiłeś czy zignorowałeś pierwszy werset, w którym jest mowa o Osobie, która zstąpiła z nieba i wstąpiła do nieba nieba ? ?
Nie nie zignorowałem. Wyjaśniłem, że to musi być figuratywne, albo Chrystus nie miał na myśli, że "Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam" Jak->Tak= Tak samo/W taki sam sposób Nie ma bata. Zwyczajnie jeżeli ktoś mówi. Zrobiłem jajecznice z pomidorami, a potem powie, że tak samo jak zrobił jajecznice tak samo zrobi kanapki, a potem nie dodaje do kanapek pomidorów tylko ketchup. To wtedy można zrozumieć - ahaaaaaa to on miał na myśli jajecznice z ketchupem.
|
Śr paź 17, 2018 2:47 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15789 Lokalizacja: Gdynia
|
Danielps napisał(a): Cytuj: Co to ma do rzeczy?
1. Po pierwsze posyła ich jak Ojciec go posłał i nie są w Niebie. Co to ma do rzeczy? Danielps napisał(a): 2. Dalej jest fragment: "A to rzekłszy, tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego." J 20,22
Jest definicja posyłania. Gdzie(nie z nieba), a jest tak samo posyłany. Więc niebo wystąpiło wcześniej figuratywnie. I jest definicja jak - poprzez tchnięcie Ducha Świętego.
Czaisz? Wątpie. Rzeczywiście, nie przypuszczałem, że masz ludowe pojęcie Nieba jako miejsca. Jak jest tu, to nie ma tam. Sorry, ale z takim prymitywizmem trudno dyskutować. Cytuj: Cytuj: I co z tego? Skoro jedna osoba jest duchem, to druga nie może być?
Może, ale to odbiera zasadność istnienia III osoby. Niby jak? Kolejne twierdzenie nie wynikające z przesłanki. Cytuj: 2 Duchy? Jak je odróżnić? Duchów jest znacznie więcej niż 2. Cytuj: Cytuj: Nie ma takiego wynikania. To tak jakbyś powiedział: "przedmiot A jest szklanką, przedmiot B jest szklanką, to znaczy że A jest B". Elementarny błąd wnioskowania. Nie prawda. Adekwatny przykład jest taki, że przedmiot A przyczynił się do stworzenia przedmiotu B, a przedmiot C jest wskazywany jako ten przedmiot, który się przyczynił do stworzenia przedmiotu B. A to nie C. Chyba, że A to C to wtedy po co nazywać je inaczej i dlaczego C jest stwórcą B? Bełkot nie związany z tym co napisałem. Cytuj: Duch zacienił więc jest ojcem Chrystusa(według was) na logikę Chyba na Twoją  , bo na pewno nie na tę nauczaną w szkołach. Cytuj: bo uważacie, że wtedy Maryja poczęła, mimo tego nazywacie, że to Ojciec jest ojcem Chrystusa. Bełkot. Nie tylko nie myślisz logicznie, ale także niepotrafisz się wysławiać. Cytuj: Cytuj: Skup się chłopie i pomyśl ZANIM napiszesz, czy to co piszesz trzyma się logiki, bo odczuwam zażenowanie czytając takie androny. Czy moderator w ogóle zagląda do tego forum? Może użytkownik Barney ma specjalne przywileje obrażania ludzi. Obraziłbym CIę, gdybym napisał że jesteś (...). Tu stwierdzam tylko fakt. __________________________________ Danielps napisał(a): Cytuj: Podalem analogie do twojej logiki, ale ty zrobiles z tego analogie do Trojcy Swietej. Nie wiedziałem, że rozmawiamy o czym innym  . O czym? Dużo nie wiesz. Najwyraźniej masz kłopoty z rozuminiem prostych zdań. Stąd zresztą Twoje kuriozalne twierdzenia. Cytuj: Cytuj: Jesli by twoja zona poszla na zabieg zaplodnienia invitro, to ojcem zawsze bedzie lekarz ktory je przeprowadzil?  No wiesz... Sperma byłaby moja. Chyba. Jeżeli nie podmienili by próbówek. Myślałem, że zacienienie uważacie jako tożsame z zapłodnieniem. . Tak to jest, jak ktoś usiłuje zrozumieć subtelne pojęcia posługując się nieadekwatnym językiem. Jakby kowal usiłował opowiedzieć o elkektronice. Cytuj: Cytuj: Jaaasne...Jezus mówi JA was posyłam, ale Danielps nie widzi JA w osobie Jezusa tylko Ducha Świętego... A ty widzisz słowo "tak jak" i nie uważasz, że tu chodzi o analogiczność. No nic. Trudno. Zbyt emocjonalnie do tego podchodzicie. Nie. Po prostu staramy się Cię skłonić do: - logicznego rozumowania
- jasnego wyrażania się
- porzucenia maniery manipulowania poprzez zmianę znaczenia słów adwersarzy
Cytuj: Cytuj: Poza tym przegapiłeś czy zignorowałeś pierwszy werset, w którym jest mowa o Osobie, która zstąpiła z nieba i wstąpiła do nieba nieba ? ?
Nie nie zignorowałem. Wyjaśniłem, że to musi być figuratywne, albo Chrystus nie miał na myśli, że "Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam" Czyli to, co jest niezgodne zTwoimi mniemaniami po prostu usuwasz z Biblii? Czy warto kontynuować tę farsę?
Ostatnio edytowano Śr paź 17, 2018 3:10 pm przez merss, łącznie edytowano 1 raz
scalenie dwóch postów
|
Śr paź 17, 2018 2:52 pm |
|
 |
sahcim
Niesamowity Gaduła
|
Danielps napisał(a): sahcim napisał(a): Jaaasne...Jezus mówi JA was posyłam, ale Danielps nie widzi JA w osobie Jezusa tylko Ducha Świętego... :D
A ty widzisz słowo "tak jak" i nie uważasz, że tu chodzi o analogiczność. No właśnie...tak jak Jezus(osoba) został posłany przez swojego Ojca, analogicznie i Jezus(osoba) posyła swoich apostołów, a nie ktoś inny... :D Cytuj: Poza tym przegapiłeś czy zignorowałeś pierwszy werset, w którym jest mowa o Osobie, która zstąpiła z nieba i wstąpiła do nieba nieba ? ? Cytuj: Nie nie zignorowałem. Wyjaśniłem, że to musi być figuratywne, albo Chrystus nie miał na myśli, że "Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam" Nie bredź tylko odnieść się do fragmentu mówiącego o ZSTĄPIENIU i WSTĄPIENIU, który ciągle ignorujesz..
_________________ Postaw, Panie, straż moim ustom i wartę przy bramie warg moich! Mojego serca nie skłaniaj do złego słowa...
|
Śr paź 17, 2018 2:57 pm |
|
 |
Danielps
Zagadywacz
|
Cytuj: No właśnie...tak jak Jezus(osoba) został posłany przez swojego Ojca, analogicznie i Jezus(osoba) posyła swoich apostołów, a nie ktoś inny... Tak jak. Tyczy się jedności miejsca, czasu i osób. Odniosłeś się jedynie do osób. Pomijanie niewygodnych informacji jakoś mnie nie dziwi. Cytuj: Nie bredź tylko odnieść się do fragmentu mówiącego o ZSTĄPIENIU i WSTĄPIENIU, który ciągle ignorujesz.. Odniosłem się. Mówi on tutaj zstąpieniu w sensie posłania. Mówi on w kontekście "posłania", czy też posłannictwa i żadne ataki ad hominem Barneya czy kogokolwiek tego nie zmienią. Ja rozumiem, że Biblia jest fragmentami stosunkowo mocno ambiwalentna, by można uczynić z niej mistyczną księgę, którą można przy odpowiedniej chęci "zmusić" poprzez re-definicję słów, do mówienia rzeczy, o jakich Stary Testament przykładowo nie wspomina. Zdaje sobie o tym sprawę. Jedynie przedstawiłem możliwość, że nie trzeba nadmiernie komplikować mistycznymi odniesieniami.
|
Śr paź 17, 2018 3:07 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Danielps napisał(a): Ja rozumiem, że Biblia jest fragmentami stosunkowo mocno ambiwalentna, by można uczynić z niej mistyczną księgę, którą można przy odpowiedniej chęci "zmusić" poprzez re-definicję słów, do mówienia rzeczy, o jakich Stary Testament przykładowo nie wspomina. Zdaje sobie o tym sprawę. Jedynie przedstawiłem możliwość, że nie trzeba nadmiernie komplikować mistycznymi odniesieniami. Hm.. Zdefiniuj Mistrzu co to wg Ciebie jest "mistyczne odniesienie". Czy wg Ciebie Biblia mówi [tylko] o świecie materialnym?
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Śr paź 17, 2018 3:18 pm |
|
 |
Danielps
Zagadywacz
|
PeterW napisał(a): Danielps napisał(a): Ja rozumiem, że Biblia jest fragmentami stosunkowo mocno ambiwalentna, by można uczynić z niej mistyczną księgę, którą można przy odpowiedniej chęci "zmusić" poprzez re-definicję słów, do mówienia rzeczy, o jakich Stary Testament przykładowo nie wspomina. Zdaje sobie o tym sprawę. Jedynie przedstawiłem możliwość, że nie trzeba nadmiernie komplikować mistycznymi odniesieniami. Hm.. Zdefiniuj Mistrzu co to wg Ciebie jest "mistyczne odniesienie". Czy wg Ciebie Biblia mówi [tylko] o świecie materialnym? Nie. Mistyczne odniesienie to robienie z pojedyńczych słów znaczenie jakie się ma w mistycznych wizjach, a nie w tym co mówi Biblia. Nikodemus miał podobne trudności w zrozumieniu co to znaczy "Zstąpić" należeć do nieba mimo tego, że znał stępujących jako Żyd i znał Boga: "A był pewien człowiek z faryzeuszy, imieniem Nikodem, dostojnik żydowski. 3:2Przyszedł on do Jezusa w nocy i powiedział: Mistrzu, wiemy, że przyszedłeś od Boga jako nauczyciel. Nikt bowiem nie mógłby czynić tych cudów, które ty czynisz, gdyby Bóg z nim nie był. 3:3Odpowiedział mu Jezus: Zaprawdę, zaprawdę powiadam ci: Jeśli się ktoś nie narodzi na nowo, nie może ujrzeć królestwa Bożego. 3:4Nikodem zapytał go: Jakże może się człowiek narodzić, będąc stary? Czy może powtórnie wejść do łona swojej matki i narodzić się? 3:5Jezus odpowiedział: Zaprawdę, zaprawdę powiadam ci: Jeśli się ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie może wejść do królestwa Bożego. 3:6Co się narodziło z ciała, jest ciałem, a co się narodziło z Ducha, jest duchem. 3:7Nie dziw się, że ci powiedziałem: Musicie się na nowo narodzić." Jana 3, 1-7 "Trzeba się narodzić na nowo. " I "przyszedłeś od Boga" i Nikodemus to wiedział, gdyż Żydzi według słów Chrystusa wiedzieli w kogo wierzą. W kogo - przykładowo, że prorocy przyszli od Boga gdyż czynili dzieła Boże. Wy nie wierzycie, że Żydzi wiedzieli w kogo wierzą i nie wierzycie w to co oznacza "by przyjść od Boga" zstąpić od niego. Z nieba jakby to ujmując. W jaki sposób schodzi się z nieba? Rodząc się na nowo. W jaki sposób? Mając tchniętego Ducha.
|
Śr paź 17, 2018 3:29 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać nad tą sofistyką. Najlepsze to to, jak ktoś twierdzi że Biblia tak w zasadzie nie mówi o niczym mistycznym. 
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Śr paź 17, 2018 3:57 pm |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15789 Lokalizacja: Gdynia
|
Cytuj: W jaki sposób schodzi się z nieba? Rodząc się na nowo. Nic podobnego. Narodzenie na Nowo jest po to, by się dopiero w Niebie znaleźć.
Śr paź 17, 2018 4:43 pm |
|
 |
sam2
|
Barney napisał(a): Cytuj: W jaki sposób schodzi się z nieba? Rodząc się na nowo. Nic podobnego. Narodzenie na Nowo jest po to, by się dopiero w Niebie znaleźć. Barnej, wyglada na to ze w koncu wyszlo szydlo z worka na czym Protestanci opieraja swoje twierdzenie ze sa juz zbawieni.  W ogole to nie wiem czy zauwazyles ze on ciagle duzo pisze, i niby odpowiada na pytania, ale w taki sposob b y duzo napisac a nic nie odpowiedziec o co byl pytany. Jeszcze ani razu w zadnym poscie nie napisal wprost co i jak on rozumie, tylko uzywa w odpowiedziach zarzutow zaslaniajac w ten sposob swoje rozumienie tego o czym pisze.
|
Śr paź 17, 2018 5:35 pm |
|
|