Krótki argument przeciw istnieniu Boga
Autor |
Wiadomość |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12082 Lokalizacja: Polska
wyznanie: katolik
|
 Re: Krótki argument przeciw istnieniu Boga
przepraszam napisał(a): Wespecjan napisał(a): Amen. Nema.  Ignorancie o nicku przepraszam Amen to Niech się stanie. Czyli Wespecjanin chce zrealizowania tego co zacytował z twojej wypowiedzi.
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
N sie 12, 2018 12:59 pm |
|
 |
przepraszam
Gaduła
|
Jockey napisał(a): Ignorancie o nicku przepraszam Amen to Niech się stanie. Czyli Wespecjanin chce zrealizowania tego co zacytował z twojej wypowiedzi. Tyle tylko że inaczej pojmuje piekło i niebo więc odwróciłem 'amen' na 'nema' i wszystko się zgadza. 
|
N sie 12, 2018 2:01 pm |
|
 |
przepraszam
Gaduła
|
Żegnam się z wami. Pamiętajcie, że zdążacie prosto do nieba, które jest jak Korea Północna. Dyktator też tam na was czeka. Nara.
|
Pn sie 13, 2018 1:48 am |
|
 |
Kris65
Gaduła
Dołączył(a): N cze 24, 2012 7:36 pm Posty: 974 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Cytuj: 1.) Nic nie istnieje bez układu odniesienia. Na przykład coś jest duże tylko wtedy gdy podam względem czego jest duże. Jeśli tego nie zrobię ta rzecz jest jednocześnie duża i mała więc nic sensownego o niej nie można orzec. 2.) Byt (Bóg) istnieje tylko wtedy gdy posiada układ odniesienia. Tym układem dla Bytu jest nicość a więc Byt jest zależny od pojęcia nicości a skoro tak to nie jest Bytem. Wniosek: Byt ( Bóg ) nie istnieje. Dla mnie nie najważniejszy jest układ odniesienia.Wyobrażam sobie,że Stwórca mógłby wyciągnąć wszechświat jako mały balonik z przysłowiowego kapelusza,który rozszerzałby się do rozmiarów obecnych.A w nim drogą ewolucji powstawałyby coraz bardziej złożone skupiska materii.Mam na myśli również w jakikolwiek sposób definiowane organizmy żywe.Natomiast jak to jest,że na samym początku istniał już Byt z założenia doskonały. W teologii chrześcijańskiej jest to dogmat,ale przyznam,że tutaj jestem nieprzekonany 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Pn sie 13, 2018 10:50 am |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
wyznanie: nie chcę podawać
|
Kris65 napisał(a): Natomiast jak to jest,że na samym początku istniał już Byt z założenia doskonały. W teologii chrześcijańskiej jest to dogmat,ale przyznam,że tutaj jestem nieprzekonany  Nastąpiło pomieszanie pojęć. Bóg wszystkich religii jako Stwórca nie jest bytem. Bóg działa jako niebyt i to jako niebyt stworzył byt. Każdy byt domaga się niebytu.
_________________ Jednoczmy siły już dziś, za późno nie robić nic!
|
Pn sie 13, 2018 11:01 am |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
Ty masz w ogóle jakieś podstawy filozofii? Bo bajdurzysz na poziomie samych definicji..
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Pn sie 13, 2018 11:16 am |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
PeterW napisał(a): Ty masz w ogóle jakieś podstawy filozofii? Bo bajdurzysz na poziomie samych definicji.. Nie bajdurzę, tylko Ty nie rozumiesz filozofii, jak większość ludzi zresztą. Zapraszam do tematu: viewtopic.php?f=12&t=29240Nie chce mi się powtarzać
_________________ Jednoczmy siły już dziś, za późno nie robić nic!
|
Pn sie 13, 2018 11:25 am |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
|
Pewnie Pelikan mówi o filozofii o jakiej pisał mistrz intrygi i znawca duszy ludzkiej Fiodor Michałowicz Dostojewski. A w zasadzie o takich filozofach. „Na Rusi filozof to słowo obelżywe i oznacza durnia”
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
Pn sie 13, 2018 8:23 pm |
|
 |
zb1024
Dyskutant
Dołączył(a): So lip 01, 2017 8:51 pm Posty: 314 Lokalizacja: Wielkopolska
|
przepraszam napisał(a): 1.) Nic nie istnieje bez układu odniesienia. Na przykład coś jest duże tylko wtedy gdy podam względem czego jest duże. Jeśli tego nie zrobię ta rzecz jest jednocześnie duża i mała więc nic sensownego o niej nie można orzec. 2.) Byt (Bóg) istnieje tylko wtedy gdy posiada układ odniesienia. Tym układem dla Bytu jest nicość a więc Byt jest zależny od pojęcia nicości a skoro tak to nie jest Bytem. Wniosek: Byt ( Bóg ) nie istnieje. Błąd. Jeszcze nikomu na ziemi nie udało się ogarnąć Boga swoim umysłem.
_________________ Miłuj Boga i bliźniego
|
Wt sie 14, 2018 7:59 pm |
|
 |
kurk
Dyskutant
|
zb1024 napisał(a): Błąd. Jeszcze nikomu na ziemi nie udało się ogarnąć Boga swoim umysłem. Pisz w swoim imieniu , dla mnie nie ma tu żadnej niejasności . Nie znasz się , nie umiesz , nie wiesz - ale inni nie mają takich śmiesznych dylematów .
|
Wt sie 14, 2018 8:20 pm |
|
 |
Eli
Gaduła
Dołączył(a): Pn kwi 29, 2002 11:42 pm Posty: 539 Lokalizacja: Olkusz
|
Kris65 napisał(a): Dla mnie nie najważniejszy jest układ odniesienia.Wyobrażam sobie,że Stwórca mógłby wyciągnąć wszechświat jako mały balonik z przysłowiowego kapelusza,który rozszerzałby się do rozmiarów obecnych.A w nim drogą ewolucji powstawałyby coraz bardziej złożone skupiska materii.Mam na myśli również w jakikolwiek sposób definiowane organizmy żywe.Natomiast jak to jest,że na samym początku istniał już Byt z założenia doskonały. W teologii chrześcijańskiej jest to dogmat,ale przyznam,że tutaj jestem nieprzekonany Jeśli wszystkie zbawcze zamysły Boże osiągają swój kulminacyjny punkt w Chrystusie; jeśli jest to pokonanie śmierci, to nie może być stanem (Bytem) doskonałym Eden w którym śmierć była jedynie warunkowo zawieszona. Jeśli stanem końcowym (stanem zbawienia) ma być nowe Niebo i nowa, oświetlana już nie Słońcem lecz przez samego Boga, Ziemia; jeśli przez to nie będzie nocy, to stanem doskonałym nie może być czas mierzony światłem dziennym (Słońcem) i nocnym (Księżycem) z pierwszych dni stworzenia. Określenie na początku wszystkiego jako “bardzo dobre” oznacza, że dobro tamtej rzeczywistości jest polem i drogą dla zbawienia zaplanowanego i osiągniętego w zbawczej misji Chrystusa.
|
Śr sie 15, 2018 11:27 am |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
|
kurk napisał(a): zb1024 napisał(a): Błąd. Jeszcze nikomu na ziemi nie udało się ogarnąć Boga swoim umysłem. Pisz w swoim imieniu , dla mnie nie ma tu żadnej niejasności . Nie znasz się , nie umiesz , nie wiesz - ale inni nie mają takich śmiesznych dylematów . A zagadka jest jak taki ateista może ogarnąć umysłem coś w co nie wierzy. Juz samo pojęcie go przerasta a dodatkowo pycha zżera go. Według teologii Bóg jest transcendentny czyli inny niż cokolwiek co znamy. Hasło definiuje filozofia https://sjp.pl/transcendentnyCytuj: 1. wykraczający poza zasięg doświadczenia i poznania ludzkiego;
2. zewnętrzny wobec czegoś A encyklopedia PWN https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/trans ... 88702.htmlCytuj: transcendentny [łac. transcendens ‘przekraczający’], filoz. wykraczający poza coś, istniejący na zewnątrz czegoś; przeciwieństwo immanentnego; w filozofii scholastycznej terminu „transcendentny” używano na oznaczenie pojęć nie dających się ująć w żadną z Arystotelesowskich kategorii; w filozofii I. Kanta pojęcie transcendentnego oznacza rzeczywistość wykraczającą poza zasięg możliwego doświadczenia, poza granice ludzkiej świadomości, tj. świat „rzeczy w sobie” (rzecz sama w sobie).
|
Śr sie 15, 2018 2:04 pm |
|
|