Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 15, 2026 4:56 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20401 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 1357, 1358, 1359, 1360, 1361  Następna strona
 Aktualności II 
Autor Wiadomość
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Re: Aktualności II
Ten co deklarował że nikt go nie ogra został wielokrotnie ograny. To był przekaz do silnych razem i betonowego elektoratu. I oni w to wierzą.
Ja mam dość polskich polityków. PiS mnie rozczarował. Nie dowiózł wielu tematów. Prawda że ci obecni to nie dowieźli niczego. Ich buta i arogancja to temat na osobną dyskusję.
A teraz potwierdzili wszytko to co zarzucał im PiS od początku kadencji. Ten rząd to jeden wielki mem.

Pt lip 31, 2026 8:35 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Jockey napisał(a):
Ja mam dość polskich polityków. PiS mnie rozczarował.
Jaką masz alternatywę? Za rok wybory. Na kogo postawisz?
Zignorujesz wybory, to Tusk znów dostanie mandat do rządzenia. Bo lemingi znów się skupią.
Praktycznie nie ma wyraźnej partii prawicowej, która wyraziście stawia na patriotyzm, wiarę i opiekę socjalną. Trudno to pogodzić.
Ja nie wiem na kogo zagłosuję. Na pewno nie na żadną z partii lewicowych. Zwłaszcza tych skupionych obecnie w KO.

So sie 01, 2026 7:37 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Ja nie powiedziałem że zostanę w domu. Ja napisałem że mam dość polityków.
Od początku demokracji w Polsce chodzę na wybory. Zawsze podejmuje decyzje na kogo nie zagłosuje. Takie wybory nie za tylko przeciw. I tak działam.
Według kodeksu wyborczego katolika mam mocno uproszczona sprawę. Wprawdzie nie zdarzyło mi się zagłosować na polityka lewicy. Zbyt dobrze pamiętam co robili przed 1989.
Oprócz tego nie głosuje na nikogo kto popiera cywilizację śmierci. Na placu boju zostaje już niewiele.
Konfederacją mądrze gada ale co innego robi. I ta ich prorosyjskość i dziwne powiązania z oligarchami rosyjskimi i dziwne związki z agentami jak np. Braun i agent GRU. To powoduje że nie mam ochoty na nich głosować.

So sie 01, 2026 8:15 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
PiS bez centrowej grupy Morawieckiego, którego pamiętamy z okresu maseczek, stanowi całkiem dobrą alternatywę dla obecnej uśmiechniętej władzy.
Przebrała się miarka - głosuję na Jarka :D
Niektórzy z Konfederacji też w porządku, na pewno nie Sośnierz, Mentzen wygląda na cwaniaka, ale np. Zajączkowska to bardzo ideowa pani polityk.
Braun nie, jest bardzo teraz promowany,i tak będzie miał dużo głosów, robią z niego politycznego mesjasza "jest prawdą, drogą i daje nam życie".
Co ciekawe, nie przeszkadzają mi nawet najbardziej skrajne światopoglądowo rzeczy u Brauna, traktuję to jako plus, nawet to że jest judeosceptykiem, a to co mi doskwiera, to to , że ten narodowy konserwatyzm jest światopoglądową nadbudową, a ideowo-gospodarczą bazą jest korwinizm, Powiązani są z nim tacy politycy jak Sebastian Ross - pitbull Korwina :)
Możliwa koalicja PiS Kaczyńskiego z Konfederacją, ale nie z Braunem, nawet gdyby Kaczyński chciał, to nie będzie tego chciał Braun, bo by to mu obniżyło notowania.

So sie 01, 2026 8:30 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
@Andy72
A czytałeś badania kto jest głównym elektoratem Brauna? Przedsiębiorcy zrażeni do PO. I pokładający nadzieję, że wprowadzi rozwiązania o których mówi.

So sie 01, 2026 9:33 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
https://wszystkoconajwazniejsze.pl/pepi ... auna-cbos/
https://klubjagiellonski.pl/2026/01/05/ ... ereotypom/
Cytuj:
Elektorat Konfederacji Korony Polskiej, a więc ugrupowania Grzegorza Brauna, charakteryzuje się wyraźnym, specyficznym profilem społeczno-demograficznym, odróżniającym go od ogółu polskiego społeczeństwa. Kto głosuje na Konfederację Grzegorza Brauna? Kluczowe cechy to: wyraźna dominacja mężczyzn (75% wobec 48% w populacji ogólnej), elektorat zdecydowanie młodszy – tylko 8% w wieku 65+ (populacja ogólna: 26%), wyraźnie prawicowy profil ideologiczny (90% deklaracji).

zdominowany przez mężczyzn (75%), osoby w średnim wieku i mieszkańców wsi (41%), wbrew stereotypowym wyobrażeniom i postulatom ideowym, choćby intronizacji Chrystusa na króla Polski, nie wyróżnia się wysokim poziomem religijności. Aż 30% jego wyborców w ogóle nie praktykuje religijnie, a 21% czyni to jedynie kilka razy w roku.

Co ciekawe, na Konfederację Korony Polskiej głosują raczej osoby zamożne. Wśród sympatyków tego ugrupowania aż 22% zarabia co najmniej 9000 zł miesięcznie, podczas gdy w całej populacji wyborców odsetek takich osób wynosi 15%. Z kolei tylko 13% zwolenników Brauna osiąga dochody do 3000 zł miesięcznie, podczas gdy wśród wszystkich wyborców ta grupa stanowi 25%.

Wyborcy w wieku 65 lat i więcej stanowią tylko 8% zwolenników Brauna, podczas gdy w całym elektoracie osób deklarujących udział w wyborach ich udział sięga 26%. Natomiast 72% sympatyków tej partii mieści się w przedziale 34–65 lat, czyli w pełni aktywnym wieku zawodowym.

So sie 01, 2026 9:51 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Zastanawiam się, która partia jest najprawdziwiej prawicowa. Chyba jednak PIS.

Internety podają, że charakterystycznymi cechami partii prawicowej są:
    Tradycja i religia – fundamentem są wartości chrześcijańskie, ochrona instytucji rodziny oraz tradycyjnych ról społecznych.
    Tożsamość narodowa – silne akcentowanie patriotyzmu, suwerenności państwa oraz pamięci historycznej.
    Konserwatyzm społeczny – sprzeciw wobec gwałtownych zmian obyczajowych, np. legalizacji małżeństw jednopłciowych czy aborcji.
    Wolny rynek – poparcie dla prywatnej przedsiębiorczości, ochrony własności prywatnej i swobody umów.
    Niskie podatki – dążenie do ograniczania obciążeń fiskalnych dla obywateli i firm.
    Mniejsza rola państwa – redukcja biurokracji i ograniczenie wydatków socjalnych (choć tzw. prawica solidarna/socjalna dopuszcza silny program socjalny przy jednoczesnym konserwatyzmie światopoglądowym).
    Silne państwo – nacisk na sprawnie działające służby mundurowe, wojsko oraz surowe kary za przestępstwa.
    Ochrona granic – restrykcyjna polityka migracyjna i dbałość o integralność terytorialną.

So sie 01, 2026 9:52 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
PiS ma jeszcze zacięcie socjalne. A to już domena partii lewicowych albo bardziej socjaldemokratycznych. U nas wiadomo nie ma socjaldemokracji bo nasze partie które się tak mienią to są korzeniami w PZPR i z socjaldemokratycznych czy też lewicowych poglądów zostały im sprawy rozporkowe. Po części dlatego że PiS im to ukradł odwołując się do najbiedniejszego elektoratu

So sie 01, 2026 10:07 am
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Jockey napisał(a):
PiS ma jeszcze zacięcie socjalne. A to już domena partii lewicowych albo bardziej socjaldemokratycznych. U nas wiadomo nie ma socjaldemokracji bo nasze partie które się tak mienią to są korzeniami w PZPR i z socjaldemokratycznych czy też lewicowych poglądów zostały im sprawy rozporkowe. Po części dlatego że PiS im to ukradł odwołując się do najbiedniejszego elektoratu

Nie podoba mi się zbytnio takie zacięcie jak miał PiS za czasów Morawieckiego, ale nie znaczy że mamy budować libertariańską utopię. Mogę poprzeć nawet neo-Konfederację ale nie sam skraj.

Cytuj:
A czytałeś badania kto jest głównym elektoratem Brauna?

Właśnie to badanie podałem w wątku na innym forum. Pisałem tam o sprzedaży wiązanej: czyli mogę nabyć towar bardzo dobrej jakości, którymi mi się bardzo podoba, ale muszę wraz z nim nabyć towar, który mi bardzo nie odpowiada.
Czyli głosuję na Gietrzwałd a wychodzi Korwin.

So sie 01, 2026 10:40 am
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
@Andy72
Zapewne opublikowałeś na forum u Dezertera. Ale ja tam nie wchodzę i nie czytam. No czasami wchodzę. Ale nie pisze absolutnie nic. Jeśli to miałoby wzbogacić naszą dyskusję tutaj to opublikuj te dane tutaj.

Dzisiaj szczególny dzień. Mamy 82 rocznicę Powstania Warszawskiego.
Nie chce rozpoczynać rozmowy na temat zasadności powstania. Ale myślę że warto pamiętać o tych co walczyli. Szczególnie w modlitwie za nich.

So sie 01, 2026 10:50 am
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Jockey napisał(a):
Nie chce rozpoczynać rozmowy na temat zasadności powstania. Ale myślę że warto pamiętać o tych co walczyli. Szczególnie w modlitwie za nich.
OK. Nie zaczynam. Ale chciałbym wspomnieć o Akcji Burza. Założenia, cele, realizacja. Bo tylko w jej kontekście jest sens rozmawiać.
Abstrahując od oceny zasadności Powstania można porozmawiać o skutkach. Nie tych tragicznych, ale tych długofalowych. O nimbie powstańców. O pamięci narodowej. I świadomości polskości. O patriotyzmie. To wszystko są owace Powstanie Warszawskiego.

Wieczny odpoczynek racz im dać Panie ...

So sie 01, 2026 12:08 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Andej napisał(a):
Jockey napisał(a):
OK. Nie zaczynam. Ale chciałbym wspomnieć o Akcji Burza. Założenia, cele, realizacja. Bo tylko w jej kontekście jest sens rozmawiać.
Abstrahując od oceny zasadności Powstania można porozmawiać o skutkach. Nie tych tragicznych, ale tych długofalowych. O nimbie powstańców. O pamięci narodowej. I świadomości polskości. O patriotyzmie. To wszystko są owace Powstanie Warszawskiego.

Wieczny odpoczynek racz im dać Panie ...

A Światłość Wiekuista niechaj im świeci, na wieki wieków Amen.

N sie 02, 2026 3:56 pm
Dyskutant
Dyskutant

Odpowiedz z cytatem
Został wydany nowy banknot. Nominał 0. Można zań nic kupić. Ale kolekcję okrasi.
Obrazek

Śr sie 05, 2026 4:23 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Wielkie zwycięstwo pana Prezydenta:
https://www.rp.pl/sady-i-trybunaly/art4 ... w-sadowych

Cytuj:
Prezydent ocenił, że wtorkowe uroczystości wskazują, iż „na tym wzburzonym morzu polskiego wymiaru sprawiedliwości jest jedna kotwica, wobec której trzeba złożyć zaprzysiężenie – to jest prezydent RP”. – Nie chodzi tu zupełnie o mnie. To wszyscy poprzedni prezydenci, wszyscy kolejni prezydenci, wobec których zgodnie z wolą całego narodu i zgodnie z Konstytucją RP, każdy sędzia i każdy asesor musi złożyć zaprzysiężenie, bo taka jest wola narodu polskiego – powiedział prezydent.

Nowym asesorom pogratulował także „uporu”. – Wiem, jak długą drogę państwo przeszliście i wasi bliscy z całą pewnością też to wiedzą – mówił Nawrocki, wskazując na ścieżkę akademicką prowadzącą do asesury.

Śr sie 05, 2026 7:30 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Jakieś proroctwa były związane z teraz dziejącym się zaćmieniem Słońca?

Śr sie 12, 2026 7:32 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20401 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 1357, 1358, 1359, 1360, 1361  Następna strona