Autor |
Wiadomość |
lajkonik.2
Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Re: "Uczyńmy..."
sahcim napisał(a): Barney napisał(a): III Osoba Boska, dokonując Wcielenia, przyjęła drugą, dodatkową naturę ludzką. Chciałeś powiedzieć II Osoba Boska...no własnie, do mnie zatem bardziej przemawiają słowa św. Ireneusza z Lyonu, który pisał: Jest w Nim bowiem nieustannie Słowo i Mądrość, Syn i Duch, przez których i w których wszystko w sposób wolny i z własnego zamysłu stworzył. To do nich mówił: 'Uczyńmy człowieka na obraz i podobieństwo nasze, a nie sformułowanie lakkonik.2 - „do Siebie”... Do mnie zas przemawia to że Bóg jest jeden, który występuje w trzech osobach.Pytanie brzmiało Do: kogo Bóg mówi "Uczyńmy..."? Skoro Bug jest jeden i występuje w trzech osobach, to zarówno tak samo Syn Boży ,i Duch Święty jest w pełni Bogiem, tak jak Bóg Ojciec. Więc odpowiedź jest tylko jedna. Bóg mówił do samego siebie, uczyńmy.
|
Cz wrz 13, 2018 6:34 am |
|
 |
Barney
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Pn maja 25, 2009 4:55 pm Posty: 15528 Lokalizacja: Gdynia
|
lajkonik.2 napisał(a): sahcim napisał(a): Barney napisał(a): III Osoba Boska, dokonując Wcielenia, przyjęła drugą, dodatkową naturę ludzką. Chciałeś powiedzieć II Osoba Boska...no własnie, do mnie zatem bardziej przemawiają słowa św. Ireneusza z Lyonu, który pisał: Jest w Nim bowiem nieustannie Słowo i Mądrość, Syn i Duch, przez których i w których wszystko w sposób wolny i z własnego zamysłu stworzył. To do nich mówił: 'Uczyńmy człowieka na obraz i podobieństwo nasze, a nie sformułowanie lakkonik.2 - „do Siebie”... Do mnie zas przemawia to że Bóg jest jeden, który występuje w trzech osobach.Pytanie brzmiało Do: kogo Bóg mówi "Uczyńmy..."? Skoro Bug jest jeden i występuje w trzech osobach, to zarówno tak samo Syn Boży ,i Duch Święty jest w pełni Bogiem, tak jak Bóg Ojciec. Więc odpowiedź jest tylko jedna. Bóg mówił do samego siebie, uczyńmy. Oczywiście, chodziło o II Osobę Boską. A spieracie się chyba o pietruszkę 
Cz wrz 13, 2018 8:03 am |
|
 |
Jozek
Niesamowity Gaduła
|
lajkonik.2 napisał(a): Bóg mówił do samego siebie, uczyńmy. Wydaje mi się, że już sam fakt rozważania przez nas Jego Słowa świadczy o tym, że Bóg mówi jednak do nas. Ewentualnie jeszcze do aniołów, którzy zarówno przy powstawaniu świata, jak i w kształtowaniu człowieka mają swój udział po dziś dzień. Jednym słowem - do wszystkich. Do całego stworzenia. A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam.A jeśli by odłożyć na bok chronologiczność historyczną, to ja osobiście nie czuję się jeszcze "podobnym" do Boga, pomimo iż żyje, jem i poruszam się. Słowo "uczyńmy" nie powinno więc być odczytywane w czasie przeszłym. Jego wydźwięk jeszcze nie przeminął. Ono trwa. (tak myślę) # Co zaś się tyczy "pietruszki", taka ciekawostka na jaką ostatnio natrafiłem. Niektóre ( a jakże) ruchy protestanckie, konkretnie - zielonoświątkowcy, zaczynają na nowo (koncepcja z II w) wpadać w herezję modalistyczną. ( Bóg jest jeden, ale objawia się na trzy sposoby modusy) https://pl.wikipedia.org/wiki/Modalizm_(herezja)
_________________ Panie, nie wywyższa się serce moje, oczy moje nie chcą patrzeć z góry. Ps 131
|
Cz wrz 13, 2018 9:54 pm |
|
 |
lajkonik.2
Gaduła
|
Jozek napisał(a): Wydaje mi się, że już sam fakt rozważania przez nas Jego Słowa świadczy o tym, że Bóg mówi jednak do nas. Tak Bóg mówi wyraźnie do nas, że istnieje w trzech osobach.Tak ja to odczytuję. Jozek napisał(a): Ewentualnie jeszcze do aniołów, Tu już nie może być zgody katolika, ponieważ człowiek został stworzony, na obraz Boży. Nie został stworzony człowiek na obraz Boży i Aniołów, tylko na obraz Boży. (27) Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę.
|
Pt wrz 14, 2018 6:10 am |
|
 |
Esjot
Gaduła
|
Tak, ale jeżeli Bóg stworzył człowieka na obraz Boży, a wcześniej stworzył aniołów, którzy są bardziej podobni do Boga niż ludzie, to samo przez się oznacza, że człowiek jest stworzony zarówno na obraz Boży jak i aniołów.
"Aniele Boży, stróżu mój..." Znasz to?
PS. Bóg jest jeden. To fakt. Natomiast przeciwnicy trynitaryzmu często zadają pytanie dlaczego Bóg ma być akurat w Trzech Osobach, a nie np. w Dwóch, albo w Dziesięciu. Liczba jeden pasuje do Boga. Coś jedynego oznacza coś wyjątkowego. Nieskończona liczba Osób Bożych też byłaby świetna, bo nie ma ograniczeń. Natomiast każda inna liczba powoduje u człowieka poczucie braku spełnienia, tzn. trzy w zasadzie niczym nie różni się od pozostałych liczb nie licząc jeden i nieskończoności.
Ostatnio edytowano Pt wrz 14, 2018 1:14 pm przez Esjot, łącznie edytowano 1 raz
|
Pt wrz 14, 2018 1:09 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Dociekliwy napisał(a): Tak, ale jeżeli Bóg stworzył człowieka na obraz Boży, a wcześniej stworzył aniołów, którzy są bardziej podobni do Boga niż ludzie, O ile wiem, to Adam/ludzie został stworzony na obraz Boga, o aniołach czegoś takiego nie ma.
|
Pt wrz 14, 2018 1:12 pm |
|
 |
Esjot
Gaduła
|
Andy72 napisał(a): Dociekliwy napisał(a): Tak, ale jeżeli Bóg stworzył człowieka na obraz Boży, a wcześniej stworzył aniołów, którzy są bardziej podobni do Boga niż ludzie, O ile wiem, to Adam/ludzie został stworzony na obraz Boga, o aniołach czegoś takiego nie ma. Chcesz powiedzieć, że człowiekowi bliżej jest do Boga niż aniołom?
|
Pt wrz 14, 2018 1:15 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Jeśli chodzi o takie anioły jak upadłe szatany to tak 
|
Pt wrz 14, 2018 1:16 pm |
|
 |
Esjot
Gaduła
|
Andy72 napisał(a): Jeśli chodzi o takie anioły jak upadłe szatany to tak  Nie pomyślałem o tym  To racja, ale jakby bardziej miałem na myśli podobieństwo fizyczne, a raczej duchowe oraz ponad naturalność (siła i moc). Nawet sam szatan jest bardziej pod tym względem podobny do Boga niż człowiek. PS. Jak powinno się pisać wyraz "szatan" czy "diabeł" zgodnie z kanonami języka polskiego? To są imiona? Zawsze mam z tym problem. Zauważyłem u ŚJ, że oni piszą Szatan i Diabeł (dwa imiona tej samej osoby), czyli z dużych liter. Jedno z tych określeń oznacza oszczercę a drugie oszusta, ale nie pamiętam które to które. Mówią, że Szatan i Diabeł to jedna i ta sama osoba i jest jeden, natomiast pozostałe zbuntowane anioły to demony. Tak więc nie ma diabłów czy szatanów. Jest jeden Szatan Diabeł.
|
Pt wrz 14, 2018 1:24 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
W dodatku Adam i Ewa byli ludźmi doskonałymi przed upadkiem. A poza tym Jezus stał się również człowiekiem będąc Bogiem. Inteligencja moim zdaniem szatana nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o podobieństwo. Komputer ma moc obliczeniową większą niż ludzie.
Według mnie : Lucyfer czy Belzebub to imiona a nie szatan, bies czy diabeł.
|
Pt wrz 14, 2018 1:30 pm |
|
 |
Esjot
Gaduła
|
Ale komputer jest zrobiony przez człowieka, a Bóg nie jest stworzony przez aniołów, tylko odwrotnie.
|
Pt wrz 14, 2018 1:35 pm |
|
 |
Andy72
Niesamowity Gaduła
|
Racja 
|
Pt wrz 14, 2018 1:37 pm |
|
 |
lajkonik.2
Gaduła
|
Dociekliwy napisał(a): Tak, ale jeżeli Bóg stworzył człowieka na obraz Boży, a wcześniej stworzył aniołów, którzy są bardziej podobni do Boga niż ludzie, to samo przez się oznacza, że człowiek jest stworzony zarówno na obraz Boży jak i aniołów. Aniołowie są stworzeni przez Boga, są stworzeniami, nie można ich równać ze Stwórcą. Katechizm KK: "Stworzył... Bóg człowieka na swój obraz... stworzył mężczyznę i niewiastę" (Rdz 1, 27); "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się" (Rdz 1, 28); "Gdy Bóg stworzył człowieka, na podobieństwo Boga stworzył go; stworzył mężczyznę i niewiastę, pobłogosławił ich i dał im nazwę «ludzie», wtedy gdy ich stworzył" (Rdz 5,1-2).Dociekliwy napisał(a): "Aniele Boży, stróżu mój..." Znasz to?
[/quote] Znam. modlę sie co dzień do Niego. Ale znam jeszcze. Syna Enosa, syna Seta, syna Adama, syna Bożego. (Ew. Łukasza 3:38 Dociekliwy napisał(a): PS. Bóg jest jeden. To fakt. Natomiast przeciwnicy trynitaryzmu często zadają pytanie dlaczego Bóg ma być akurat w Trzech Osobach, a nie np. w Dwóch, albo w Dziesięciu Dlatego że tak właśnie Bóg się objawia, w trzech Osobach.
|
Pt wrz 14, 2018 9:07 pm |
|
 |
lajkonik.2
Gaduła
|
Dociekliwy napisał(a): PS. Jak powinno się pisać wyraz "szatan" czy "diabeł" zgodnie z kanonami języka polskiego? Tak jak jest napisane w Piśmie Świętym. Rada Języka Polskiego przy Prezydium Polskiej Akademii Nauk zatwierdziła na posiedzeniu plenarnym w dniu 7 V 2004 roku zasady pisowni dotyczące języka religijnego, w których między innymi zaleca pisanie słowa "szatan" małą literą.
|
Pt wrz 14, 2018 9:20 pm |
|
 |
lajkonik.2
Gaduła
|
Dociekliwy napisał(a): Chcesz powiedzieć, że człowiekowi bliżej jest do Boga niż aniołom? Święty Paweł pisze że człowiekowi przypadnie sądzić Aniołów. (1) Czy odważy się ktoś z was, gdy zdarzy się nieporozumienie z drugim, szukać sprawiedliwości u niesprawiedliwych, zamiast u świętych? (2) Czy nie wiecie, że święci będą sędziami tego świata? A jeśli świat będzie przez was sądzony, to czyż nie jesteście godni wyrokować w tak błahych sprawach? (3) Czyż nie wiecie, że będziemy sądzili także aniołów? (1 list do Koryntian 6:1-3
|
Pt wrz 14, 2018 9:36 pm |
|
|