Autor |
Wiadomość |
sachol
Niesamowity Gaduła
wyznanie: katolik
|
 Grzech pierworodny
Witam, Obserwujac dzisiejsza rzeczywistosc mozna dojsc do wniosku ze kobieca natura zostala bardziej skazona grzechem pierworodnym anizeli mezczyzny. Kobiety sa rozwiazle, okrutne, kieruja sie emocjami. Czy jest gdzies w Katechizmie lub innym dokumencie Kosciola potwierdzenie na ta teze?
|
Pn sty 14, 2019 9:38 am |
|
 |
sam2
|
 Re: Grzech pierworodny
Sachol, przeciez jest to w Pismach, to kobieta ulegla szatanowi, a nie mezszczyzna, mezszczyzna ulegl kobiecie.
|
Pn sty 14, 2019 9:59 am |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
Prosze o odpowiedzi merytoryczne i jesli ktos wie konkretne nauczanie KK bo ja nie moge znalezc. Nie i teresuja mnie odpowiedzi "wydaje mi sie"
|
Pn sty 14, 2019 10:10 am |
|
 |
sam2
|
To co jest w Pismach to nie jest ze komus sie wydaje ze jest, tylko jest w Pismach.
|
Pn sty 14, 2019 10:45 am |
|
 |
Viridiana
Gaduła
|
Może zabierzmy się do tego od innej strony. Ustalmy, jak grzech pierworodny wpłynął na kobietę i jak wpłynął na mężczyznę.
|
Pn sty 14, 2019 10:48 am |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
Viridiana napisał(a): Może zabierzmy się do tego od innej strony. Ustalmy, jak grzech pierworodny wpłynął na kobietę i jak wpłynął na mężczyznę. Konkrety w nauczeniu. Jesli znasz
|
Pn sty 14, 2019 10:54 am |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
sam2 napisał(a): To co jest w Pismach to nie jest ze komus sie wydaje ze jest, tylko jest w Pismach. Chidzi mi o wyoowiedzi ze wskazaniem konmretnych tekstow w nuczaniu KK konkretne cytaty. O jakich Pismach mowisz
|
Pn sty 14, 2019 10:58 am |
|
 |
sam2
|
sachol napisał(a): sam2 napisał(a): To co jest w Pismach to nie jest ze komus sie wydaje ze jest, tylko jest w Pismach. Chidzi mi o wyoowiedzi ze wskazaniem konmretnych tekstow w nuczaniu KK konkretne cytaty. O jakich Pismach mowisz O Ksiedze Rodzaju rozdzial 3.
|
Pn sty 14, 2019 11:05 am |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
sam2 napisał(a): sachol napisał(a): sam2 napisał(a): To co jest w Pismach to nie jest ze komus sie wydaje ze jest, tylko jest w Pismach. Chidzi mi o wyoowiedzi ze wskazaniem konmretnych tekstow w nuczaniu KK konkretne cytaty. O jakich Pismach mowisz O Ksiedze Rodzaju rozdzial 3. I co z tego wynika? Gdzie w nauczaniu jest wskazane ze kobieca natura jest bardziej skazona grzechem pierwordnym anizeli mezczyzny? Konkrety
|
Pn sty 14, 2019 11:10 am |
|
 |
Jozek
Niesamowity Gaduła
|
_________________ Panie, nie wywyższa się serce moje, oczy moje nie chcą patrzeć z góry. Ps 131
|
Wt sty 15, 2019 10:40 pm |
|
 |
Esjot
Gaduła
|
No właśnie. Równość to nie brak różności. Wszyscy jesteśmy równi, ale przy tym różni a nie tacy sami. Niestety lewica nie potrafi tego pojąć.
PROSZĘ NIE ŚMIECIĆ POLITYKĄ. SĄ DO TEGO WYZNACZONE WĄTKI! (PW)
|
Wt sty 15, 2019 10:52 pm |
|
 |
Robert55
Dyskutant
|
sachol napisał(a): Witam, Obserwujac dzisiejsza rzeczywistosc mozna dojsc do wniosku ze kobieca natura zostala bardziej skazona grzechem pierworodnym anizeli mezczyzny. Kobiety sa rozwiazle, okrutne, kieruja sie emocjami. Czy jest gdzies w Katechizmie lub innym dokumencie Kosciola potwierdzenie na ta teze? Wrócę do samego początku W Księdze Rodzaju mamy dwa opisy stworzenia człowieka. Opis pierwszy jest taki: "Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. /.../ A Bóg widział, że wszystko co uczynił, było bardzo dobre."Wyraźnie jest tu powiedziane, że między mężczyzną i niewiastą nie ma żadnych różnic ("wszystko co uczynił było bardzo dobre"). Drugi opis jest zupełnie niezależny od pierwszego i powstał w innym okresie. Mówi on o stworzeniu ludzkości w sposób symboliczny, a nie biologiczny. Przypis do KR mówi tak: "Niewiasta została wzięta z "żebra" czy "boku" mężczyzny co oznacza, że dzieli z nim jego naturę, jest jak on powołana do przyjaźni z Bogiem. "Żebro" i "życie" były u starożytnych Semitów pojęciami bliskimi." Wszystko to staje się dość oczywiste, choćby po zapoznaniu się z komentarzem i przypisami do Księgi Rodzaju w Biblii Tysiąclecia.
|
Śr sty 16, 2019 1:27 pm |
|
 |
sam2
|
Ale sachol nie o to chodzi, tylko jakby o roznice winy. Ta roznica jest to ze od kobiety zlego dzialania zaczyna sie zlo ktore dzieje sie w malzenstwach. obydwoje popelniaja pozniej zlo, ale jego poczatkiem jest pierwsze zle dzialanie kobiety nie mezszczyzny. Kobieta w tym jest o tyle bardziej "zla" ze nie przyjmuje do wiadomosci tego ze to ona wszczela to pierwsze zlo i obwinia o to meza, przez co powstaje jakby bledne kolo kto tak naprawde byl winny i malzonkowie oskarzaja sie nawzajem. To sie wiaze tez z wlasciwym rozumieniem tego poddanstwa mezowi. Dzisiejsze definicje np. rownouprawnienia, emancypacji kobiet, czy demokracji i wolnosci skutecnie zakrywaja i znieksztalcaja wlasciwe rozumienie.
|
Śr sty 16, 2019 1:40 pm |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
sam2 napisał(a): Ale sachol nie o to chodzi, tylko jakby o roznice winy. Ta roznica jest to ze od kobiety zlego dzialania zaczyna sie zlo ktore dzieje sie w malzenstwach. obydwoje popelniaja pozniej zlo, ale jego poczatkiem jest pierwsze zle dzialanie kobiety nie mezszczyzny. Kobieta w tym jest o tyle bardziej "zla" ze nie przyjmuje do wiadomosci tego ze to ona wszczela to pierwsze zlo i obwinia o to meza, przez co powstaje jakby bledne kolo kto tak naprawde byl winny i malzonkowie oskarzaja sie nawzajem. Zgodnie z nauka KK gdyby Adam nie zgrzeszyl nie bylo by grzechu pierworodnego bo poprzez zrodzenie jest on przekazywany. Nie o roznice winy mi chodzi. Pozatym Ewa nie obwinia meza a weza. Bo wlsnie KK nie rozroznia ze Ewa popelnila wieksza wine anizeli Adam.
|
Śr sty 16, 2019 1:45 pm |
|
 |
sam2
|
sachol napisał(a): sam2 napisał(a): Ale sachol nie o to chodzi, tylko jakby o roznice winy. Ta roznica jest to ze od kobiety zlego dzialania zaczyna sie zlo ktore dzieje sie w malzenstwach. obydwoje popelniaja pozniej zlo, ale jego poczatkiem jest pierwsze zle dzialanie kobiety nie mezszczyzny. Kobieta w tym jest o tyle bardziej "zla" ze nie przyjmuje do wiadomosci tego ze to ona wszczela to pierwsze zlo i obwinia o to meza, przez co powstaje jakby bledne kolo kto tak naprawde byl winny i malzonkowie oskarzaja sie nawzajem. Zgodnie z nauka KK gdyby Adam nie zgrzeszyl nie bylo by grzechu pierworodnego bo poprzez zrodzenie jest on przekazywany. Nie o roznice winy mi chodzi. Pozatym Ewa nie obwinia meza a weza. Bo wlsnie KK nie rozroznia ze Ewa popelnila wieksza wine anizeli Adam. Nie chodzilo mi o doslownosc wiekszej winy tylko o rozumienie kolejnosci rzeczy. gdyby Ewa nie skusila Adama to by tez nie bylo grzechu pierworodnego, a waz tak czy innaczej nie jest czlowiekiem.  To ma odzwierciedlenie nie tylko w malzenstwach, ale nawet i tu na forum. Jedna osoba prowokuje, ale ten co dal sie sprowokowac jest obwiniany, a rozsadzajac uczciwie to ten co prowokowal jest winny, bo ten sprowokowany sam z siebie tego nie zrobil, tyko byl ofiara prowokatora. Caly czas probuje wlasnie to wyjasnic, ze Ewa jest tym poczatkiem zla a nie Adam. Waz to nie czlowiek i mozna by go pokazac jako pokuse ktora powstala w glowie Ewy.
|
Śr sty 16, 2019 1:52 pm |
|
|