Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn gru 15, 2025 7:51 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Znaki 
Autor Wiadomość
Milczek
Milczek

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Znaki
Cześć.

Od około 20 lat nadzwyczaj często spoglądając na zegarek, urządzenia wyświetlające lub miejsca z oznaczeniami liczbowymi, jest na nich ciąg 3 lub 4 tych samych cyfr. Na tyle często, że absolutnie wykluczam przypadek. Zaczęło się to w trakcie trudnego okresu i trwa do dziś. Wcześniej tego nigdy nie było. Nawróciłem się 13 lat temu.

Dodam, że zawsze zauważam je całkowicie spontaniczne. Nigdy nie robię tego celowo.

Zdarza się, że tuż przed ich zauważeniem, rodzi się w moich myślach jakaś sprawa lub pytanie. Wtedy wiem - tak to odczytuję - jest to jej potwierdzenie.

Szukałem na ten temat informacji na portalach katolickich, ale potwierdzenia nie znalazłem. Wyniki w wyszukiwarce wyświetlały tylko artykuły o tematyce ezoterycznym.

Wczoraj trafiłem na kanale YT "Prowadzi mnie Jezus", na świadectwo Sylwii Bijak, która prowadzi również na YT kanał "Do Światła". Mówi w nim, że Pan przemawia bezpośrednio w sercu, natomiast przeciwnik przez znaki (fragment nagrania między minutą 10:00 - 10:30).

Ta wypowiedź - o ile słuszna - stała się punktem zaczepienia.

Kilkanaście minut później jadąc autem, zapytałem w duchu Maryi, jeśli te znaki nie pochodzą od Pana, to proszę... - i tu się zatrzymałem, bo zacząłem myśleć w jakiej formie miałaby mi odpowiedzieć. Nie minęło pół minuty - spontanicznie spoglądam na naklejkę z jakimś 4-ro cyfrowym numerem na mijającej mnie taksówce, której numer był X666 (pod X była jakaś inna cyfra, której nie pamiętam).

No i zapaliła mi się "czerwona lampka". Mimo, że nie podałem Maryi sposobu odpowiedzi - być może zrobiła to w ten sposób - po swojemu.

Patrząc wstecz na wiele sytuacji i spraw potwierdzonych tymi znakami, widzę, że miały sens i były słuszne.

Jeszcze jedno - nigdy nikomu o nich nie mówiłem. Dla mnie były oczywistą, pewną formą komunikacji Pana. Poza tym nie czułem chęci ani potrzeby żeby się tym z kimkolwiek dzielić. Czuję, że przyszedł na to czas.

Proszę o odpowiedzi tylko osoby, które są pewne tego co piszą; temat jest dla mnie zbyt istotny.

Z Panem!

So sty 25, 2025 1:49 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Post Re: Znaki
Ja mam prostą radę - nie zajmuj się tym. Nie szukaj magicznych znaków, bo to nie rola chrześcijanina. To ociera się o zabobony typu "13 piątek", "czarny kot", "szczęśliwa siódemka" itp. Owszem - w Biblii można znaleźć odniesienia do liczb, mają one znaczenie symboliczne, ale w normalnym życiu ich nie szukaj.
Bóg najczęściej przemawia przez innego człowieka, przez teksty w Biblii i nauczanie Kościoła. Szukanie "niesamowitości" na własną rękę jest ani mądre, ani zdrowe, a co najmniej dziwaczne.

So sty 25, 2025 5:43 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Dobra rada.

So sty 25, 2025 10:47 pm
Zobacz profil WWW
Zagadywacz
Zagadywacz

Odpowiedz z cytatem
W pełni zgadzam się z tym, co napisał PeterW. Warto również pomyśleć o dobrym, mądrym kierowniku duchowym.

N sty 26, 2025 4:04 pm
Milczek
Milczek

Odpowiedz z cytatem
PeterW, nie szukam ich. Napisałem, że zauważam je całkowicie spontanicznie.

Jeśli takie znaki pojawiają w sposób i z częstotliwością, której nie można zignorować - naturalne jest, że człowiek zaczyna zwracać na nie uwagę.

Pn sty 27, 2025 2:56 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
To jeszcze inaczej - ignoruj je. Zwłaszcza cyfry, litery itp. Uznaj za przypadkowe i nie zajmuj się nimi. Cyfry opisują liczby które mają konkretne, fizyczne znaczenie: ilość czegoś, wartość czegoś, numer kolejny, numer seryjny (w kombinacji z literami), datę, godzinę itp. Te znaczki to wytwór ludzki, mający takie przeznaczenie jakie im nadano, a nie takie jaki koniecznie chcesz odczytać.

Pn sty 27, 2025 4:04 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Myślę, że najlepszą radą jest, aby ignorować takie ciągi liczb, najlepiej do czasu, aż przestaniesz je zauważać jako szczególne (może upłynąć sporo czasu, zanim to osiągniesz). Gdybyś zauważył, że przypisujesz im jakieś znaczenie (zwłaszcza decyzyjne), powinno to być dla Ciebie znakiem ostrzegawczym.

Nie jesteś odosobniony w Twoim problemie; patrz np. tutaj: https://www.katolik.pl/forum/read.php?f=1&i=398706&t=398672

Pn sty 27, 2025 5:19 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Też mam takie liczby. Można się pośmiać.
Wykorzystać też by pomysleć o czymś.

Dam Ci znaczącą liczbę 7, której możesz przypisać znaczenie:

Tydzień 7 dni Łaski:
1. Poniedziałek - Miłość
2. Wtorek - Wiara
3. Środa - Nadzieja
4. Czwartek - Roztropność
5. Piątek - Sprawiedliwość
6. Sobota - Męstwo
7. Niedziela - Umiarkowanie

Liczby Pierwsze:
2 - Natury Boga
3 - Trójca
5 - kamieni Dawida
7 - jw.
11 - przed Maciejem
13 - Maciej Apostoł wylosowany
17 - Pole Jeremiasza
19 - miast Neftalego
23 - lata napomnień Jeremiasza
29 - talentów złota na Przybytek Świadectwa
31 - królów od Jozuego
37 - Liczba Doktorów Kościoła (33 + 4)
41 - Roboam syn Salomona

21 = 3 x 7 = Trójca daje Łaskę 7 Cnót

Ad. 17)
Jeremiasz 32
8 I przybył do mnie, do wartowni Chanameel, syn mojego stryja, zgodnie ze słowem Pańskim, i rzekł: "Kup, proszę, moje pole, które się znajduje w Anatot <w ziemi Beniamina>, tobie bowiem przysługuje prawo dziedzictwa i wykupu. Kup je sobie!" Zrozumiałem wtedy, że było to polecenie Pańskie. 9 Kupiłem więc pole od Chanameela, syna mojego stryja w Anatot, i zapłaciłem mu należność: siedemnaście syklów srebra.

Ad. 19)
Jozuego 19
32 Potomkom Neftalego przypadł w udziale los szósty, potomkom Neftalego według ich rodów. 33 Granica ich szła z Chelef i od Dębu w Saananim do Adami-Hannekeb i Jabneel aż do Lakkum i dochodziła do Jordanu. 34 Na zachodzie granica szła ku Aznot-Tabor, dochodziła do Chukkok, dotykała [dziedzictwa] Zabulona od południa, [dziedzictwa] Asera od zachodu, a <Judy> przy Jordanie - od wschodu. 35 Miastami warownymi były: Hassiddim, Ser, Chammat, Rakkat, Kinneret, 36 Adama, Ha-Rama, Chasor, 37 Kedesz, Edrei, En-Chasor, 38 Jireon, Migdal-El, Chorem, Bet-Anat, Bet-Szemesz: dziewiętnaście miast z przyległymi wioskami. 39 Takie było dziedzictwo pokolenia potomków Neftalego według ich rodów: ich miasta z przyległymi wioskami.

Ad. 23)
Jeremiasz 25
2 Prorok Jeremiasz wypowiedział je do całego narodu judzkiego i do wszystkich mieszkańców Jerozolimy: 3 «Począwszy od trzynastego roku [panowania] Jozjasza2, syna Amona, króla judzkiego, aż do dnia dzisiejszego, przez dwadzieścia trzy lata kierował Pan słowo do mnie, ja zaś mówiłem do was niestrudzenie, a wy nie słuchaliście. 4 Pan posyłał wam wszystkie swoje sługi, proroków, bez przerwy, a wy nie słuchaliście ani nie nadstawialiście uszu, by słuchać.

Ad. 29)
Wyjścia 38
24 Zużyli zaś wszystkiego złota na roboty przy budowie przybytku dwadzieścia dziewięć talentów z ofiar złożonych gestem kołysania i siedemset trzydzieści syklów, według wagi sykla przybytku.

Ad. 31)
Jozue 12
Wszystkich królów razem trzydziestu jeden.

Ad. 41)
1 Królewska 14
21 W Judzie zaś królował syn Salomona, Roboam. Miał on czterdzieści jeden lat w chwili objęcia władzy, a siedemnaście lat królował w Jerozolimie, tym mieście, które Pan wybrał ze wszystkich pokoleń Izraela na to, aby tam umieścić swoje Imię.

Pn sty 27, 2025 6:15 pm
Milczek
Milczek

Odpowiedz z cytatem
Kochani, nie o takie znaki chodzi.

Podam przykład dla lepszego zrozumienia. Te znaki jak pisałem to np. godzina 12:22, lub 11:11 czyli ciąg 3 lub 4 tych samych cyfr obok siebie.

Na 2 te same obok siebie cyfry nie zwracam uwagi.

I tak jak również już pisałem - często widuję je moment po jakiejś istotnej myśli lub sytuacji, w której obecnie się znajduję - kilka razy w ciągu krótkiego okresu czasu, np. kilku godzin.

Są jeszcze inne, których doświadczam, ale z nimi wielokrotnie spotkałem się również u innych, czytając lub słuchając ich świadectw. Wyświetlanie się na samym początku, bardzo adekwatnych do mojej obecnej sytuacji treści w internecie - portalach Youtube i Facebook, z których korzystam, mimo, że ich nie szukam, wpisując w wyszukiwarce frazy, które tym sytuacjom czy trudnością odpowiadają.

Jak to wytłumaczyć?

Wiem, że Pan dopuszcza ingerencję przeciwnika w elektronikę. Wiele razy słyszałem lub czytałem, że egzorcyści lub osoby z poważnymi problemami duchowymi, dostawali wiadomości, np drogą SMS, z pogróżkami z dziwnych numerów. Np. ks. Michał Olszewski, kiedy jeszcze sprawował funkcję egzorcysty - dostał takiego, o ile dobrze pamiętam z numeru 666.

Z Panem.

Pn sty 27, 2025 7:00 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Otrzymałeś mądrą radę i to ortodoksyjną: ignorować. Robi się to tak: jeśli się znów przypadkowo pojawi jakiś 'znak' to powiedz sobie: o znów? Ktoś mi mówi/myśli/oczy przekierowuje na bagno! Jeśli mnie wciąga w bagno (to mogą być myśli własne, bo psychika trochę labilna) to mu/sobie grzecznie odpowiadam: spadaj! I zmieniasz myśli na inne, Kto tu rządzi? Ja czy mój mózg? Najlepiej zająć się czymś co wymaga skupienia. Jeśli tego nie potrafisz i zaczniesz dyskutować z owym znakiem to oznacza problemy z twoją psychiką /duchowością: idziesz w kierunku ciężkiego grzechu zwanego iluzją religijną. To czynienie sobie znaków Bożych. One same nie przychodzą, reagujesz bowiem na nie.
I kolejna sprawa. To nie Pan Bóg, bo Kościół nakazuje ignorować. Nie można bowiem tego zweryfikować. To byłaby wewnętrzna sprzeczność. Jeśli to zaś zły duch to on zawsze wybiera najsłabszą część czlowieka. Poznajesz więc, gdzie masz problem duchowy. Jeśli to nawet pokusa to zasada jest prosta: ignorujemy, bo dyskusja z nią zaprowadzi cię prędzej czy później w iluzję religijną a z tego wyjście jest trudne.

Pan Bóg nie będzie ci czynił znaków, bo wprowadziłby cię w najcięższy grzech wierzącego. Będzie chciał zaingerować to tak, że się nie zorientujesz, szczególnie ty.

Ks. M.Olszewski nie został jeszcze wyniesiony na ołtarze. Kiedy zamknięto w więzieniu św. Pawła to sobie tam zrobił szkołę ewangelizacji. Ten ksiądz reagował zupełnie inaczej, korzystam jedynie z wypowiedzi jego adwokata.

Pn sty 27, 2025 8:54 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Też mam godzinę na którą zwracam uwagę regularnie. Można się pośmiać.

Prawdopodobny test Boga by wypróbować czy będziesz szukał znaków zamiast skupić się na tym co ważne i zalecane. Używanie ich do decyzji może się źle skończyć dla Ciebie. Podobnie jak "losowanie" fragmentu z Biblii itd.

Ale nie ustępujesz. Sam fakt, że Cię to zajmuje już jest potencjalnym objawem, że masz poważny problem z Wiarą.

TzA
Wszelkie wróżenie przez wzywanie czartów jest niedozwolone, a, to z dwóch powodów.
(...)
2. Ze względu na przyszłe zdarzenie. Czart bowiem, który zmierza do zguby człowieka, przy pomocy swych odpowiedzi, choćby nawet mówił prawdę, przyzwyczaja go do wierzenia mu, by nakłonić go do tego, co sprzeciwia się zbawieniu ludzkiemu. Dlatego św. Atanazy, tłumacząc słowo Chrystusa, wyrzeczone do czarta (Łk 4, 35): „Zamilknij”, powiada, że chociaż czart powiedział prawdę, Chrystus skarcił jego słowa, by wraz z prawdą nie przemycał również swej przewrotności, oraz byśmy nie ulegli zwyczajowi ubiegania się o takie poznanie, choćby nawet prawdziwe. Nie godzi się bowiem, by nas czart oświecał, kiedy mamy Pismo św.

Sprawdzanie się przepowiedni na podstawie badania gwiazd można wytłumaczyć dwojako:
(...)
2. Do tego mogą wmieszać się także czarci, gdyż jak uczy Augustyn: „Trzeba przyznać, że kiedy astrologowie mówią prawdę, kierują się jakimś bardzo tajemniczym instynktem, któremu umysły ludzkie nieświadomie ulegają. Jeśli to dzieje się celem zwiedzenia ludzi, wówczas niewątpliwie jest to dzieło nieczystych, zwodzących ludzi duchów, którym dozwolono poznać pewne prawdziwe zdarzenia doczesne. Dlatego - kończy św. Augustyn - astrologów, podobnie jak i wszystkich bezbożnych wróżbitów, a zwłaszcza takich, którzy mówią prawdę, należy się wystrzegać, by przez obcowanie z czartami nie wpaść w ich sidła.
&

Pn sty 27, 2025 9:39 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Egzorcysta ks. Dan Reehil twierdzi, że często widzi ciągi powtarzających się cyfr. Gdy widzi trzy cyfry w ciągu, odmawia modlitwę Chwała Ojcu, bo dla niego taki ciąg to odniesienie do Trójcy Świętej: https://www.youtube.com/watch?v=0svd0YPi-9I&t=3560s

Pamiętam, że po śmierci św. Jana Pawła II otrzymałam tekst od znajomego z różnymi datami, przedziałami czasowymi, itp. powiązanymi z św. Janem Pawłem i z liczbą 13, np. "Papież zmarł 02.04.2005 r. o godzinie 21:37 (suma cyfr: 13!)". Fajna ciekawostka, ale co z tego?

Wt sty 28, 2025 10:38 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Jak płacę blikiem , to NIGDY nie zdarzyło się by wśród 6-cyfrowego numeru były trzy szóstki pod rząd. Widocznie algorytm blika usuwa takie numery, bo jeszcze ktoś mógłby się rozmyślić i nie zapłacić.

Cz sty 30, 2025 3:14 pm
Milczek
Milczek

Odpowiedz z cytatem
Dziękuję za Wasze głosy. Cieszę się, że się tym podzieliłem. Sam św. Jan od Krzyża mawiał:

"Krocząc własnymi drogami, możemy popaść w pychę, mając poczucie uprzywilejowania z powodu otrzymywanych znaków, a to straszna pułapka duchowa."

Pozdrawiam.

Pn mar 31, 2025 8:50 am
Milczek
Milczek

Odpowiedz z cytatem
Witajcie.

Od czasu poruszenia tego wątku, znaku od Maryi, który w nim opisałem i rozmowy z Sylwią Bijak, przestałem przypisywać im jakiekolwiek znaczenie. Co zaskakujące - od tego czasu, częstotliwość spontanicznego zauważania ciągu tych samych liczb, znacząco się zwiększyła.

Ostatnio w trakcie jazdy, postanowiłem celowo spoglądać na tablicę rejestracyjne i mniej więcej w ciągu godziny naliczyłem ich +/- 10.

Jedyne wytłumaczenie jakie przychodzi mi do głowy, a które wiążę z usłyszanymi w przeszłości świadectwami - jest zwiększona pokusa kiedy zrywa się z praktykami, które nie pochodzą od Boga.

TS7, najlepiej trafiłeś z porównaniem takiej praktyki z otwieraniem na losowych stronach i fragmentach Biblii.

Dodam jeszcze - Sylwia napisała, że ponieważ przypisywałem tym znakom znaczenie - po nawróceniu, Bóg dla mojego dobra mógł się nimi posługiwać.

Zostawiam dla potomnych.

Z Panem!

Śr lip 16, 2025 7:43 pm
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona