Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 15, 2025 2:07 pm

Święci "nieświęci" 
Autor Wiadomość
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

wyznanie: katolik
Odpowiedz z cytatem
Post Święci "nieświęci"
Mamy świeżo po Wszystkich Świętych i po zaduszkach.

Tak sobie rozważam to i owo - i swoje doświadczenia i doświadczenia i rozmyślania innych.
Jeśli zmarła osoba którą się bardzo kochało i ma się przeświadczenie że ta osoba była (na swój sposób) święta, bo i o bardzo szczodrym sercu - bardziej się interesowała niedolą innych, niż samą sobą, wiara była dla tej osoby czymś bardzo ważnym, manifestowała swoje przywiązanie do modlitwy: różańca, Mszy św. sakramentów i innych form pobożnościowych (nie robiła tego broń Boże na pokaz, tylko uważała to za słuszne, oczywiste i naturalne), osoba niesłychanie skromna, wręcz o bardzo niskiej samoocenie (oczywiście niesłusznie, takim myśleniem po prostu "krzywdziła" siebie) czy może być prywatnie uważana za świętą? Oczywiście nie jako oficjalny kult, przy którym zbierają się wierni, ale dla bliskich którzy tę osobę stracili?
O całej prawdzie wie oczywiście tylko sam Bóg, ale czy my mamy prawo podejrzewać że ta osoba jest święta i prosić ją o pośrednictwo u Boga? Bez "oficjalnego papierka"?

Czasem się mówi, wyrażając swoją nadzieję, że np. "moja mama/ojciec/żona/mąż czuwa nade mną tu na ziemi" - czy taka postawa dla wierzącego jest dobra, czy raczej nie bardzo?

Śr lis 05, 2025 9:47 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
Post Re: Święci "nieświęci"
Uważać tak. Prośba o wstawiennictwo jest ryzykowna

Cz lis 06, 2025 12:52 pm
Zobacz profil WWW
Zagadywacz
Zagadywacz

Odpowiedz z cytatem
Zawsze w takiej sytuacji jest bezpieczniej modlić się za tą osobę. Jeżeli ona faktycznie jest już w niebie, to nasza modlitwa pomoże komuś innemu, a ta osoba zapewne i nam się odwdzięczy wstawiennictwem przed Bogiem.

N lis 09, 2025 3:27 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Dlaczego śnią się zmarli

N lis 09, 2025 7:54 pm
Zagadywacz
Zagadywacz

Odpowiedz z cytatem
merss napisał(a):

Co to za duchowny? Wygląda to na sztuczną inteligencję.

N lis 09, 2025 8:43 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Nie wiem kim jest osoba i czy to osoba. Przedstawia się wadliwie, ale tego nie komentuję. Mówi rzeczywiście jak opowiadacze historyjek, ale mnie to nie interesuje. Ja nie skupiałam się nad autorem, ale przekazem. Gdyby wypowiadał się ateista i powoływał się na naukę KK to uznałabym, że dobrze ją przekazuje. Ma coś do powiedzenia w zakresie omawianego tematu. Masz coś do tego przekazu? Sztuczna inteligencja to tylko narzędzie: może pomagać lub zwodzić.
Jeśliby głupoty opowiadał kapłan to przyjąłbyś bez zastrzeżeń? To wynika z tego świętego obrażenia się. Sam napisałeś banał i pewnie jesteś z tego dumny.
Zawsze warto skupić się na temacie i owocach. Co daje nam ten przekaz? Czego nauczyłam się od ciebie? Kolejnego powierzchownego podejścia do poważnego tematu? A może sztuczna inteligencja pomoże katolikowi poukładać sobie wiarę i odróżnić ją od magii czy własnych wyobrażeń? To o czym mówi to znane podejścia do sprawy. Spotkałam się z tym, że ludzie oczekują kontaktu ze zmarłymi, proszą Boga, by zesłał im sen a potem trakuja te sny jak relikwie. Przegywasz powołując się na naukę Kościoła, bo przegrywasz z wyobrażeniem Boga. To On zesłal sen.
Za sztuczną inteligencją stoi programista, który temat powinien znać.

N lis 09, 2025 9:16 pm
Zagadywacz
Zagadywacz

Odpowiedz z cytatem
Ja tylko zapytałem i podzieliłem się swoim spostrzeżeniem. Jeśli twierdzisz, że to banał, to ok - szanuję Twoje zdanie.

merss napisał(a):
Jeśliby głupoty opowiadał kapłan to przyjąłbyś bez zastrzeżeń?

Oczywiście, że nie przyjąłbym bez zastrzeżeń głupot opowiadanych przez duchownego tylko bym zaznaczył co i dlaczego jest błędem.

merss napisał(a):
Sam napisałeś banał i pewnie jesteś z tego dumny.

Z banałów nie jestem dumny. Cóż to za insynuacje?

merss napisał(a):
A może sztuczna inteligencja pomoże katolikowi poukładać sobie wiarę i odróżnić ją od magii czy własnych wyobrażeń?

Niekoniecznie. Od poukładania wiary i jej właściwego ukierunkowania jest kierownictwo duchowe. Zresztą sama napisałaś:
merss napisał(a):
Sztuczna inteligencja to tylko narzędzie: może pomagać lub zwodzić.

merss napisał(a):
Za sztuczną inteligencją stoi programista, który temat powinien znać.

Powinien, ale czy tak do końca jest to 100% pewności nie mamy.

N lis 09, 2025 10:42 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
Motywy dla których postrzegamy kogoś jako wyjątkowego w dobrym znaczeniu słowa mogą być nam nieznane. Zwykle poznajemy ludzi w trudnych sytuacjach, ale i tu nie mamy pewności. Czasem człowiek nie miał szansy, by zaprezentować swoją twarz. Pewien psychiatra amerykański zauważył, że zachodnią cywilizację tworzą kłamcy. Oni nie kłamią. Oni bardzo chcą być dobrzy i postrzegani jako idealni. Nie znają siebie, ale swe wyobrażenie. Dajemy się nabrać na ich życiową grę. To dotyczy nawet rodziców/dzieci. Wspominanie ludzi nam bliskich i jednocześnie dobrych jest naturalne. Wybrać jednak należy właściwą metodę: pozostały po nich stare albumy, ich osobiste rzeczy, wspomnienia. Nikt nam nie zabrania ich wspominać. Żałobę należy przepracować i oczy skierować w teraźniejszość. Każdy umiera w najlepszym dla swego zbawienia czasie. Katolikowi podpowiada Kościół, że możemy im pomagać w rozmaity sposób.
Pewna kobieta prosiła (zmarłego) mężczyznę, który uczynił jej dużo dobra o pomoc w rozwiązaniu życiowego problemu. Pamiętała, że za życia dużo mógł, był przyjacielem rodziny. Wypowiadała to podczas modlitwy. Po dłuższym czasie przyśnił się jej, ale jako zupełne przeciwieństwo osobowe. Przestraszyła się. Przyjęła to jako ingerencję Boga, że to było złe - zwracanie się do zmarłego, by zareagował. Uznała, że jest w niej ciemność, ale to Bóg jest światłem. Nie rozumie drogi, którą kroczy, ale Bóg ją zna. Prosiła, by Bóg czuwał nad jej życiem, by idąc w ciemności nie zeszła z jedynej drogi prowadzącej do celu.

Pn lis 10, 2025 12:37 am
Zagadywacz
Zagadywacz

Odpowiedz z cytatem
Warto też przy okazji tego tematu wspomnieć o biblijnym zakazie zwracania się do zmarłych (zob. Pwt 18, 10-12); stąd też jak trwa proces beatyfikacyjny, to w modlitwach zwracamy się do Boga z prośbą o cud za wstawiennictwem danego kandydata na ołtarze, a nie bezpośrednio do tej osoby.

Pn lis 10, 2025 4:35 pm
Czuwa nad wszystkim
Czuwa nad wszystkim

Odpowiedz z cytatem
przemek2517 napisał(a):
Warto też przy okazji tego tematu wspomnieć o biblijnym zakazie zwracania się do zmarłych (zob. Pwt 18, 10-12); stąd też jak trwa proces beatyfikacyjny, to w modlitwach zwracamy się do Boga z prośbą o cud za wstawiennictwem danego kandydata na ołtarze, a nie bezpośrednio do tej osoby.

Owszem, zgadza się, jednakże w Księdze Powtórzonego Prawa, raczej chodzi o wywoływanie duchów (wynika to z dalszego kontekstu)

Wt lis 11, 2025 2:20 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
W mojej opinii można się zwracać do różnych osób niekanonizowanych warunkowo. "Jeżeli jesteś święty, to módl się za mnie. Jeżeli nie to ja zmawiam modlitwę za Ciebie." (np. Zdrowaś Maryjo)

"Boże, jeżeli postępuje źle to zignoruj moje prośby, jeżeli kontakt ten lub słowa są na szkodę to zignoruj je, nie przekazuj, nie słuchaj próśb na szkodę duszy mojej i innych."

Warto uważać by nie zaniedbywać świętych na rzecz osób niewiadomego stanu. Nie interpretować, że osoba ze snu to ta osoba, a nie "ktoś inny".

Dodatkowo być może nawiązywanie kontaktu duchowego z osobami w stanie np. czyśćcowym może powodować w jakimś stopniu przenoszenie się trudów, więc wtedy ktoś może podejmować ryzyko konsekwencji.

Samo nadawanie komuś większej świętości niż rzeczywiście w przypadku zaburzonej obiektywności oceny, może też poważnie zaszkodzić.

Co do "czuwania nad" no to Trójca Święta "czuwa" nad każdą osobą 24/7 lepiej niż ktokolwiek inny, więc raczej żadnego dodatkowego "czuwania" ponad to co robi Bóg, to nie wiem na czym to miałoby polegać. Być może obserwuje, może mieć kontakt.

Wt lis 11, 2025 6:51 pm
Niesamowity Gaduła
Niesamowity Gaduła

Odpowiedz z cytatem
PeterW napisał(a):
(...)
O całej prawdzie wie oczywiście tylko sam Bóg, ale czy my mamy prawo podejrzewać że ta osoba jest święta i prosić ją o pośrednictwo u Boga? Bez "oficjalnego papierka"?

(...)

Chyba warto polecić tutaj przmówienie ś.p. Papieża Franciszka

ADDRESS OF HIS HOLINESS POPE FRANCIS
TO PARTICIPANTS IN THE SYMPOSIUM PROMOTED BY THE
DICASTERY FOR THE CAUSES OF SAINTS

https://www.vatican.va/content/francesco/en/speeches/2022/october/documents/20221006-convegno-causedeisanti.html

W owym dokumencie Papież Franciszek pisze o procesie prowadzącym do beatyfikacji i kanonizacji, a m.in. zanjdujemy tam takie zdanie dot. zachowania wiernych wobec zmarłej osoby, którą uważają za świętą zanim przejdzie ona formalny proces uznania tej opinii za prawdziwą:

Cytuj:
"When the faithful are convinced of the holiness of a Christian, they have recourse – at times massive and impassioned – to his or her heavenly intercession; the fact that God hears their prayers represents a confirmation of this conviction."

czyli

Cytuj:
"Kiedy wierni są przekonani o świętości chrześcijanina, uciekają się – czasami masowo i z wielkim zapałem – do jego lub jej wstawiennictwa w niebie; fakt, że Bóg wysłuchuje ich modlitw, stanowi potwierdzenie tego przekonania."

Wnioskuję z tej wypowiedzi, że Twoje pytanie ma pozytywną odpowiedź.

Wt lis 11, 2025 7:30 pm