Autor |
Wiadomość |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
wyznanie: nie chcę podawać
|
 Re: Moralista a mistyk
Conan napisał(a): Sam po sobie widzisz czy Ci przybyło mądrości czy nie. Nie musisz wierzyć w coś co jest ewidentne. Gdy doswiadczasz drzewa to nie wierzysz w to doświadczenie bo masz wzrok, umysł i świadomość. Ty to wiesz. Dopiero gdy zaczynasz myśleć że poprzez drzewo doświadczyłeś np trolla leśnego to musisz użyć wyobraźni i wiary. Bo wkraczasz w jakąś abstrakcję. Musisz uwierzyć swoim zmysłom. Musisz uwierzyć, że to co widzisz jest drzewem a nie halucynacją albo cieniem przypominającym tylko drzewo. Wiary używasz na co dzień. Np. wierzysz, że autobus przyjedzie o 12.00, zgodnie z rozkładem. Wierzysz, że nie przejedzie Cię dziś samochód, co sprawia, że planujesz dziś ślub, który ma się odbyć za rok.
_________________ Jednoczmy siły już dziś, za późno nie robić nic!
|
N lis 04, 2018 12:14 pm |
|
 |
Conan
Dyskutant
|
Towarzyski Pelikanie, problem tkwi w języku polskim, że dane słowo może mieć kilka znaczeń. Bo nie możesz zestawiać wiary w to, że teraz piszesz z człowiekiem na forum z wiarą w krasnoludki 
|
N lis 04, 2018 2:08 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Conan napisał(a): Towarzyski Pelikanie, problem tkwi w języku polskim, że dane słowo może mieć kilka znaczeń. Bo nie możesz zestawiać wiary w to, że teraz piszesz z człowiekiem na forum z wiarą w krasnoludki  Jasne. Tylko tyle, że w te krasnoludki to mało kto wierzy, więc po co w ogóle rozmawiać o wierze w krasnoludki? Po to, żeby zrobić z rozmówcy chochoła?
|
N lis 04, 2018 2:17 pm |
|
 |
Conan
Dyskutant
|
Przecież mówiąc krasnoludki mam na myśli wszystkie wierzenia w bajki, cuda, magiczne postacie. Mało osób w to wierzy 
|
N lis 04, 2018 2:23 pm |
|
 |
domgo
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz maja 02, 2013 9:57 pm Posty: 2541 Lokalizacja: jestem z lasu
wyznanie: katolik
|
Jak sobie pościelesz tak się wyśpisz, Jaką miarką mierzysz..., Nie czyń drugiemu..., Jak Kuba Bogu...
Poznajemy również poprzez postawy, które przyjmujemy wobec takich czy innych okoliczności, wszystkich/dowolnych okoliczności, a w zasadzie poprzez refleksję, doświadczenie skutków postaw.
W takim kontekście nie ma znaczenia czy ktoś jest mistykiem czy moralistą. Znaczenie ma indywidualna postawa wobec (po prostu) bycia. Mistyk może stać się moralistą (zakorzenionym w rzeczywistości transcendentnej, który moralizuje po to aby podzielić się tym czego doświadcza) a moralista mistykiem (który już się namoralizował więc skupia się na własnym doświadczeniu).
|
N lis 04, 2018 2:37 pm |
|
 |
Conan
Dyskutant
|
Domgo, Pewnie, że jeden może stać się drugim. Taki podział jest jednak potrzebny aby wiedzieć, kto wprowadza Cie głębiej do labiryntu umysłu a kto wyprowadza.
|
N lis 04, 2018 3:05 pm |
|
 |
domgo
Niesamowity Gaduła
|
W kontekście umysłu i labiryntu, formalnie rzecz biorąc, uzależniać od kogoś, to czy będzie się w labiryncie czy nie będzie, nie ma większego sensu. To tak jakby rozdzielić ludzi kroczących wspólną drogą na dwie ścieżki. Jedna dla pasterzy druga dla baranów. Inaczej mówiąc czy w rzeczywistości ktoś może wykonać Twoją robotę. W dodatku aktywność to nie tylko zadanie ale też zabawa.
|
N lis 04, 2018 3:27 pm |
|
 |
Conan
Dyskutant
|
Wprowadzasz nowy temat. Inspiracji i uzależnienia. Można się inspirować pismami duchowymi na zasadzie preferencji lub czegoś korespondującego z moimi doświadczeniami , Można też stać się wyznawcą i wierzyć w cudze objawienia, interpretacje i dogmaty. Ja wybieram pierwszą ścieżkę
|
N lis 04, 2018 3:34 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Conan napisał(a): Przecież mówiąc krasnoludki mam na myśli wszystkie wierzenia w bajki, cuda, magiczne postacie. Mało osób w to wierzy  Nawet jeśli ktoś wierzy w krasnoludki, to ta wiara nie jest istotą żadnej religii. Może stanowić pewien dodatek. Jak ktoś Ci mówi, że wierzy w Boga, to nawet jeśli robi z tego Boga krasnoludka, to wcale nie znaczy, że to jest istotą jego wiary. Istotą wiary jest postawa człowieka. Pokaż mi, jak postępujesz, a powiem Ci, w co wierzysz.
|
N lis 04, 2018 4:42 pm |
|
 |
Conan
Dyskutant
|
Towarzyski Pelikanie, to co Ty określasz jako wiarę, ja określam jako inteligencję.
|
N lis 04, 2018 5:08 pm |
|
 |
merss
Czuwa nad wszystkim
|
Inteligencja to cecha genetyczna, podlega badaniom naukowym i klasyfikacji. Powinna więc być rozumiana jednoznacznie, zgodnie z terminologią naukową. A wiarę rzeczywiście należy zdefiniować, jeśli do rozmowy podchodzą osoby o odmiennych światopoglądach. Wiara w ujęciu chrześcijańskim nie jest rozumiana jako przekonanie o istnieniu Boga/bogów, ale zawierzenie. Wiara to przewartościowanie wszystkich wartości ludzkich.
|
N lis 04, 2018 5:15 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Conan napisał(a): Towarzyski Pelikanie, to co Ty określasz jako wiarę, ja określam jako inteligencję. Tutaj się zgadzam z merss: Cytuj: Wiara w ujęciu chrześcijańskim nie jest rozumiana jako przekonanie o istnieniu Boga/bogów, ale zawierzenie Innymi słowami masz to wyjaśnione tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=vegGYwIrPLkczym innym jest faith, a czym innym belief
|
N lis 04, 2018 5:24 pm |
|
 |
domgo
Niesamowity Gaduła
|
Conan napisał(a): Wprowadzasz nowy temat. Inspiracji i uzależnienia. Można się inspirować pismami duchowymi na zasadzie preferencji lub czegoś korespondującego z moimi doświadczeniami , Można też stać się wyznawcą i wierzyć w cudze objawienia, interpretacje i dogmaty. Ja wybieram pierwszą ścieżkę Nigdy nie wiadomo co nas w życiu czeka i na której ścieżce. Podobno dlatego w życiu jest tyle życia Można się inspirować (znaczy tutaj akurat uzależniać) mnichem buddyjskim, który stoi przed Buddą, który to przesłonił czy zastąpił mu rzeczywistość na którą wskazywał Budda (zdaje się, że to Ty pisałeś o ostatniej wskazówce Buddy). Można się inspirować duchownym katolickim, który zapomniał (się), że esencją katolicyzmu jest rodzaj osobistej relacji (zawierzenia) z Bogiem i stara się wszystko wszystkim uprościć, przechodząc w jednokierunkową relację z wiernymi typu ja mówię, ty słuchaj i myśl, rób co mówię. Ostatecznie jaka jest różnica?
|
N lis 04, 2018 7:39 pm |
|
 |
Conan
Dyskutant
|
Towarzyski Pelikanie. Wiara czy zawierzenie to ciągle umysł . Świadomość i obecność są elementarne. Można bowiem czemuś zawierzyć co jest tylko fragmentem naszego snu
|
N lis 04, 2018 10:55 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Conan napisał(a): Towarzyski Pelikanie. Wiara czy zawierzenie to ciągle umysł . Świadomość i obecność są elementarne. Można bowiem czemuś zawierzyć co jest tylko fragmentem naszego snu A co to jest ta świadomość i obecność? Zobrazuj na przykładzie.
|
N lis 04, 2018 11:00 pm |
|
|