Autor |
Wiadomość |
Wespecjan
Niesamowity Gaduła
wyznanie: nie chcę podawać
|
 Re: Wolna wola
NowyLogin napisał(a): Jeśli Jahwe nie przyzwala na takie rzeczy to ja jestem Caryca Katarzyna. Prawie cała Biblia jest o tym, jak morduje wszystko co żyje, każe mordować (za pracę w Szabat np.: Wj 35, 2), każe biernie się godzić na bycie ofiarą mordercy (1 P 2:18-21) albo zapowiada, że nas wymorduje. Nie ma prostej odpowiedzi na okrucieństwa Starego Testamemtu i tamtejsze nakazy i zakazy Boga, poza taką, że Bóg nienawidzi grzechu i chce tą "nienawiść" i surowy radyklaizm wobec grzechu zaszczepić i nam, byśmy się temu grzechowi nie poddawali. Jednak to jest forum katolickie a katolicyzm to jest kult Jezusa Chrystusa a nie prawa mojżeszowego, które stało się w większości przestarzałe po przyjściu Mesjasza. Jak chcesz rozliczać kogoś z praw mojżeszowych to idź na forum żydowskie a nie katolickie.
|
Wt gru 11, 2018 2:11 am |
|
 |
NowyLogin
Dyskutant
|
merss napisał(a): Oglądasz Biblię przez nienawiść i taki też masz obraz Boga. Nawet Mu nienawistne tytuły przyporządkowujesz blablabla całe dalsze kazanie... Biedny ja...  Nie masz zielonego pojęcia co myślę i czuję bo nie siedzisz w mojej głowie. Jak cię widzą, tak cię piszą. Jak widzę żydowskiego Boga, tak go opisuję. Wespecjan napisał(a): Nie ma prostej odpowiedzi na okrucieństwa Starego Testamemtu i tamtejsze nakazy i zakazy Boga, poza taką, że Bóg nienawidzi grzechu i chce tą "nienawiść" i surowy radyklaizm wobec grzechu zaszczepić i nam, byśmy się temu grzechowi nie poddawali. Preferowana pedagogika Jahwe: ludo/dzieciobójstwo i odpowiedzialność zbiorowo-dziedziczna. Wytłumaczenie że chce nam zaszczepić fanatyzm to tylko strzał w kolano. Wespecjan napisał(a): Jednak to jest forum katolickie a katolicyzm to jest kult Jezusa Chrystusa a nie prawa mojżeszowego Kult Jezusa Chrystusa - masochizm, cierpiętnictwo, łatwowierność i tchórzostwo, jak każda religia mająca na celu zgiąć ci kark i rzucić na kolana. Wespecjan napisał(a): Jak chcesz rozliczać kogoś z praw mojżeszowych to idź na forum żydowskie a nie katolickie. Przeczytaj jeszcze raz swój post, wolniej i w skupieniu, bo pięć linijek wyżej było ci tęskno do tych praw, a teraz znowu odsyłasz do Żydów 
_________________ Maciej
|
Śr gru 12, 2018 10:24 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
wyznanie: katolik
|
NowyLogin napisał(a): Wespecjan napisał(a): Jednak to jest forum katolickie a katolicyzm to jest kult Jezusa Chrystusa a nie prawa mojżeszowego Kult Jezusa Chrystusa - masochizm, cierpiętnictwo, łatwowierność i tchórzostwo, jak każda religia mająca na celu zgiąć ci kark i rzucić na kolana. Nie krępuj się z podaniem jakiś detali, tylko błagam: nie rób z siebie błazna przy formułowaniu swych przemyśleń, bo to już nudne.
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Śr gru 12, 2018 10:36 pm |
|
 |
Wespecjan
Niesamowity Gaduła
|
NowyLogin napisał(a): Preferowana pedagogika Jahwe: ludo/dzieciobójstwo i odpowiedzialność zbiorowo-dziedziczna. Wytłumaczenie że chce nam zaszczepić fanatyzm to tylko strzał w kolano. Strzał w 10. Wszyscy katoliccy święci byli fanatykami. Łagodnie się to nazywa gwałtownikami bożymi, ale nazywając rzecz po imieniu: fanatykiem. Fanatyk to po po prostu ktoś kto rzeczywiście wierzy i rzeczywiście praktykuje nie tylko w słowach i deklaracjach - ale też w czynach. JPII był fanatykiem. Chciałbym umrzeć jaki katolicki fantyk.
|
Śr gru 12, 2018 11:01 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Wespecjan napisał(a): Strzał w 10. Wszyscy katoliccy święci byli fanatykami. Łagodnie się to nazywa gwałtownikami bożymi, ale nazywając rzecz po imieniu: fanatykiem. Fanatyk to po po prostu ktoś kto rzeczywiście wierzy i rzeczywiście praktykuje nie tylko w słowach i deklaracjach - ale też w czynach. JPII był fanatykiem. Chciałbym umrzeć jaki katolicki fantyk. Fanatyk to nie tylko ktoś, kto bezgranicznie w coś wierzy, ale jest też przy tym skrajnie nietolerancyjny wobec osób, które wierzą inaczej. Z tego co kojarzę, JPII nawoływał do ekumenizmu...tak że tego.
_________________ Jednoczmy siły już dziś, za późno nie robić nic!
|
Cz gru 13, 2018 10:26 am |
|
 |
Wespecjan
Niesamowity Gaduła
|
Nietolerancja w katolicyźmie jest cnotą, bo z niej wyrasta niezgoda na status quo, motywacja do nawracania i tępienia herezji.
|
Cz gru 13, 2018 11:03 am |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Skąd fanatyk ma niezachwianą pewność, że to on idzie właściwą drogą, a nie ci, których zwalcza i nawraca? W jaki sposób weryfikuje słuszność swoich poglądów? Czy w ogóle je weryfikuje?
|
Cz gru 13, 2018 11:21 am |
|
 |
Wespecjan
Niesamowity Gaduła
|
towarzyski.pelikan napisał(a): Skąd fanatyk ma niezachwianą pewność, że to on idzie właściwą drogą, a nie ci, których zwalcza i nawraca? W jaki sposób weryfikuje słuszność swoich poglądów? Czy w ogóle je weryfikuje? Dicit ei Pilatus: Quid est veritas?
|
Cz gru 13, 2018 12:13 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Jezus jest Bogiem. To znaczy, że każdy fanatyk katolicki jest Bogiem i stąd zna Prawdę?
|
Cz gru 13, 2018 12:40 pm |
|
 |
Wespecjan
Niesamowity Gaduła
|
towarzyski.pelikan napisał(a): Jezus jest Bogiem. To znaczy, że każdy fanatyk katolicki jest Bogiem i stąd zna Prawdę? Idź - do - diabła.
|
Cz gru 13, 2018 12:42 pm |
|
 |
towarzyski.pelikan
Niesamowity Gaduła
|
Wespecjan napisał(a): towarzyski.pelikan napisał(a): Jezus jest Bogiem. To znaczy, że każdy fanatyk katolicki jest Bogiem i stąd zna Prawdę? Idź - do - diabła. A od kiedy fanatyczni katolicy nawracają na satanizm? 
|
Cz gru 13, 2018 12:45 pm |
|
 |
Viridiana
Gaduła
|
NowyLogin napisał(a): Kult Jezusa Chrystusa - masochizm, cierpiętnictwo, łatwowierność i tchórzostwo, jak każda religia mająca na celu zgiąć ci kark i rzucić na kolana. Tia, tylko coś tu nie pasuje, bo chrześcijanie chcą naśladować Chrystusa, a ten raczej tchórzem nie był.
|
Cz gru 13, 2018 5:28 pm |
|
 |
NowyLogin
Dyskutant
|
PeterW napisał(a): Nie krępuj się z podaniem jakiś detali, tylko błagam: nie rób z siebie błazna przy formułowaniu swych przemyśleń, bo to już nudne. Kawałki z pamięci: - kto chce mnie naśladować niech zaprze się samego siebie i weźmie krzyż na swe ramiona; - nie troszczcie się zbytnio o jutro, co macie jeść i pić, o swoje ciało i w co macie się ubrać; - gdybyście we mnie wierzyli to byście pokutowali w worze i popiele; - sprzedaj wszystko co masz i chodź za mną; - jeśli ktoś cię uderzy w prawy policzek, nadstaw mu drugi; - jeśli ktoś cię zmusza żeby iść tysiąc kroków to idź dwa tysiące; - błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli; - jeśli ktoś chce ci zabrać płaszcz to oddaj mu jeszcze drugi...(a ty zostaniesz goły i wesoły - mój komentarz) Wespecjan napisał(a): JPII był fanatykiem. Chciałbym umrzeć jaki katolicki fantyk. Faktycznie był fanatykiem. Zarówno on jak i inni bliscy mu funkcjonariusze kościelni publicznie zabraniali używać antykoncepcji w czasie epidemii AIDS. Poza tym pod jego kierownictwem miał miejsce proceder tuszowania tysięcy przypadków przestępstw seksualnych wśród kleru zdemaskowany później jako Crimen Sollicitationis i Raport Ryana, więc bardziej dla niego liczyła się reputacja jego kościółka niż faktyczne dobro innych ludzi. Wespecjan napisał(a): Nietolerancja w katolicyźmie jest cnotą, bo z niej wyrasta niezgoda na status quo, motywacja do nawracania i tępienia herezji. Powołam się na to kiedy będziesz miał coś przeciwko działaniom Hiszpańskiej Inkwizycji albo ktoś inny z tego forumika. Viridiana napisał(a): Tia, tylko coś tu nie pasuje, bo chrześcijanie chcą naśladować Chrystusa, a ten raczej tchórzem nie był. Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne jest czarne 
_________________ Maciej
|
Cz gru 13, 2018 10:51 pm |
|
 |
Wespecjan
Niesamowity Gaduła
|
NowyLogin napisał(a): Wespecjan napisał(a): Nietolerancja w katolicyźmie jest cnotą, bo z niej wyrasta niezgoda na status quo, motywacja do nawracania i tępienia herezji. Powołam się na to kiedy będziesz miał coś przeciwko działaniom Hiszpańskiej Inkwizycji albo ktoś inny z tego forumika. Inkwizycja robiła świetną robotę.
|
Cz gru 13, 2018 11:04 pm |
|
 |
PeterW
Czuwa nad wszystkim
|
NowyLogin napisał(a): PeterW napisał(a): Nie krępuj się z podaniem jakiś detali, tylko błagam: nie rób z siebie błazna przy formułowaniu swych przemyśleń, bo to już nudne. Kawałki z pamięci: Prosiłem żebyś nie robił z siebie kretyna. Fragmenty wyrwane z kontekstu.
_________________ "Bo myśli moje nie są myślami waszymi, ani wasze drogi moimi drogami - wyrocznia Pana." Iz 55
|
Cz gru 13, 2018 11:21 pm |
|
|