Autor |
Wiadomość |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19674 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
wyznanie: katolik
|
 Re: Aktualności II
koziels napisał(a): Modlitwa po łacinie na forum to pogarda dla innych... Odlot. Idąc tym tokiem rozumowania należy wstrzymać się z wstawianiem cytatów po angielsku, bo to pogarda dla tych, którzy go nie znają. Dokładnie tak. Nie ma obowiązku znajomości języków obcych, a wrzucanie takich tekstów bez przekładu jest pokazywaniem braku szacunku wobec rozmówcy.
|
So gru 14, 2019 1:25 pm |
|
 |
HeresJohnny
Gaduła
|
Yarpen Zirgin napisał(a): Dokładnie tak. Nie ma obowiązku znajomości języków obcych, a wrzucanie takich tekstów bez przekładu jest pokazywaniem braku szacunku wobec rozmówcy. Śmiesznie to brzmi w dobie internetu i Google. I do tego mowa jeszcze o modlitwie, która jest powszechnie znana. To tak, jakby ktoś się oburzył widząc cytat "To be, or not to be, that is the question" z Szekspira. Ale oczywiście będziecie we dwóch teraz szli w zaparte, bo nie potraficie się przyznać do błędu.
_________________ "What’s the point of a f***ing window if you can’t jump out of it?" - Patrick Melrose
|
So gru 14, 2019 1:42 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
Dołączył(a): Cz sty 14, 2010 12:50 pm Posty: 19674 Lokalizacja: Rzeczpostpolita Polska
|
HeresJohnny napisał(a): Yarpen Zirgin napisał(a): Dokładnie tak. Nie ma obowiązku znajomości języków obcych, a wrzucanie takich tekstów bez przekładu jest pokazywaniem braku szacunku wobec rozmówcy. Śmiesznie to brzmi w dobie internetu i Google. Brzmi dokładnie tak samo. Zwalanie na rozmówcę obowiązku przetłumaczenia tekstu, na który się ktoś powołuje, jest zwykłym chamstwem.
|
So gru 14, 2019 1:47 pm |
|
 |
koziels
Gaduła
|
Konsekwencją takiego myślenia jest to, że Kościół błądził przez wieki i pogardzał wiernymi używając łaciny.
Pogardzali wiernymi papieże:
Pius XI: „Albowiem Kościół, dokładnie dlatego, iż obejmuje wszystkie narody i przeznaczony jest, aby trwać do końca czasów (...) ze swej natury potrzebuje języka, który jest powszechny, niezmienny i nie narodowy”
Pius XII: „Język łaciński, którego używa wielka część Kościoła, jest widocznym i pięknym znakiem jedności, jest też lekarstwem skutecznym przeciw jakimkolwiek skażeniom autentycznej nauki”.
Jan XXIII: "Kościół katolicki posiada godność daleko przewyższającą jakąkolwiek czysto ludzka społeczność, gdyż został założony przez Chrystusa Pana. Dlatego też ze wszech miar godzi się, aby język Kościoła był szlachetny, pełen majestatu i nie narodowy." (encyklika Veterum sapientice)
a także Sobór Trydencki: "9. Gdyby ktoś mówił, że obrządek Kościoła rzymskiego, w którym część kanonu i słowa konsekracji wymawia się po cichu, należy potępić; albo że mszę należy odprawiać wyłącznie w języku rodzimym; albo że nie należy dodawać wody do wina w ofiarowaniu kielicha, ponieważ jest to przeciwne ustanowieniu Chrystusa - niech będzie wyklęty.
|
So gru 14, 2019 2:00 pm |
|
 |
Jockey
Czuwa nad wszystkim
Dołączył(a): Śr cze 05, 2002 9:54 pm Posty: 12596 Lokalizacja: Polska
|
Oczywiście według koziels jie jest istotne ze łaciny nie uczy się już w szkole. Nawet na lekcjach religii nie ma łaciny i 99% katolików nie zna łaciny.
_________________ Znalezione w sieci: "Dystans 2 m jest po to aby niektórzy spadli z ziemii. Przecież wszyscy się nie zmieszczą"
|
So gru 14, 2019 4:42 pm |
|
 |
koziels
Gaduła
|
Bo to nie jest istotne. Jeszcze całkiem niedawno ludzie nie potrafili czytać i pisać w swoim języku, nie mówiąc już o znajomości języka obcego czy łaciny, która była wszechobecna w Kościele. Swoje żale kieruj do papieży i Kościoła, że był w błędzie i przeszkadzał ludziom w uświęcaniu się i rozumieniu Mszy Świętej.
|
So gru 14, 2019 4:58 pm |
|
 |
sachol
Niesamowity Gaduła
|
Jockey napisał(a): Oczywiście według koziels jie jest istotne ze łaciny nie uczy się już w szkole. Nawet na lekcjach religii nie ma łaciny i 99% katolików nie zna łaciny. Ale łacina nadal jest jezykiem Koscioła i Liturgii zgodnie z Soborem Watykańskim II
|
So gru 14, 2019 5:35 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Yarpen Zirgin, Jockey,
Czy Wy postulujecie zaniechanie używania na forum jakichkolwiek słów i zwrotów obcojęzycznych, nawet tych popularnie znanych np. "Totus tuus"?
|
So gru 14, 2019 5:58 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Brandeisbluesky, zajmij się tym, co napisaliśmy, a nie co sobie wyobrażasz na temat naszych tekstów.
|
So gru 14, 2019 6:03 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
To nie jest odpowiedź na moje pytanie! Próbuję zrozumieć, czego chcesz, ale jeśli będziesz unikał odpowiedzi, to licz na to, że ktoś będzie poważnie Ciebie traktował.
|
So gru 14, 2019 6:14 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
To już nie mój problem. Ja będę odnosić się do rzeczywistości, a że Twoje pytanie dotyczy jakichś wizji, które nie mają z nią wiele wspólnego, to nie widzę powodu, aby na nie odpowiadać.
|
So gru 14, 2019 6:24 pm |
|
 |
Brandeisbluesky
Niesamowity Gaduła
|
Owszem, jest t o Twój problem. Nie chce Ci się nawet odpowiedzieć na proste pytanie, które pozwoliłoby mi lepiej funkcjonować na tym forum i uniknąć czytania Twoich oskarżeń użytkowników o chamstwo, gdy użyją obcego języka.
|
So gru 14, 2019 6:29 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Brandeisbluesky napisał(a): Owszem, jest t o Twój problem. Nie. To, co sobie ktoś wymyślił, nawet jeżeli to dotyczy mnie, to jest problem tej osoby, a nie mój. Ja jedynie mogę wskazać takiej osobie, że przypisując mi swoje pomysły mija się z rzeczywistością i zajmuje się tym, co sobie wymyśliła. Zamiast więc tworzyć jakieś dziwne tezy, że rzekomo postuluję "zaniechanie używania na forum jakichkolwiek słów i zwrotów obcojęzycznych, nawet tych popularnie znanych np. "Totus tuus"", przeczytaj dokładnie moje wypowiedzi i zajmij się tym, co rzeczywiście napisałem.
|
So gru 14, 2019 6:41 pm |
|
 |
koziels
Gaduła
|
No i zaczęło się palenie głupa.
|
So gru 14, 2019 6:51 pm |
|
 |
Yarpen Zirgin
Niesamowity Gaduła
|
Ja nie muszę udowadniać, że nie jestem jeleniem. To osoba, która twierdzi, że nim jestem, ma wykazać, że tak jest. 
|
So gru 14, 2019 7:09 pm |
|
|